Darázsfészek - Bezsa
2007.01.18. 02:35
Darázsfészek/Mindmegette
Hozzávalók 12 darabhoz:
• 2,5 dkg élesztő • 3 dl langyos tej • 1 evőkanál cukor • 65 dkg liszt • 2 tojás
• A töltelékhez: • 10 dkg vaj • 10 dkg darált dió • 10 dkg porcukor
• A tetejére: • 5 dkg margarin • 1 evőkanál cukor • 1/2 dl tej • 1 tasak vaníliás cukor
Előkészítés: Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral fölfuttatjuk. A maradék tejjel, a cukorral, a liszttel, a tojással és 1 kk. sóval alaposan kidagasztjuk. Letakarva, langyos helyen, 1 órán át kelesztjük, közben egyszer finoman átgyúrjuk.
Elkészítés: A töltelékhez a puha vajat a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a diókrémet, és mint a bejglit szokás, felcsavarjuk. A margarint felolvasztjuk, belemártjuk a kést, és a tésztát 12 egyforma szeletre vágjuk. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A szeleteket egymás mellé állítgatjuk benne. Olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és fél órán át pihentetjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot kb. 20 percig sütjük a sütőben. A cukrot elkeverjük a tejben, megkenegetjük vele a kalácsot, és további kb. 20 percig sütjük. A sütőből kivéve, még melegen meghintjük a vaníliás cukorral. Jó étvágyat.
|