Kakaós csiga - Bezsa
2007.01.18. 02:37
Valahonnan a netről vettem ezt a recit. Akkoriban nem figyeltem, hogy ki rakta fel. Most már odafigyelek. Tehát valaki receptje.
Vigyázat ezt nem szabad szorosan egymás mellé tenni. Hagyni kell közte helyet.
A két hajtogatás között 20 perc kelési idő.
Kakaóscsiga (Hajtogatott élesztős tésztából) recept
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: - 1kg liszt - 600g margarin vagy vaj - 50g élesztő - 4dl tej - 100g cukor - 4 tojássárgája - 10g só
- cicakakaó és hozzá cukor (tölteléknek) - egész tojás a kenéshez - kis vaj vagy margarin a tészta megkenéséhez
Elkészítés: Vajastészta: A margarin vagy vaj 90%-át összedolgozzuk a liszt 10%-ával, majd megformázzuk kb 2cm vastag téglalapnak,és fóliába csomagolva hűvös helyre tesszük. Akár egy rövid időre a mélyhűtőbe is tehetjük.
Előtészta (forteig) A maradék anyagokból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. (én bepakoltam mindent a kenyérsütőgépbe, a tésztadagasztó programra és szépen elindítottam. Miután meggyúrta, még kelesztettem egy 20 percet és kikapcsoltam a gépet. Bár, így elkészítve kicsit több tejet kellett beletennem.)
Majd a megkelt tésztát lóherealakúra nyújtjuk. közepébe helyezzük a vajastésztát, majd ráhajtjuk a tészta "leveleit". Az először megütögetett, 1cm vastagságúra kinyújtott tésztát meghajtjuk szimplán, majd újranyújtás után duplán. Hajtogatások után a hűtőben pihentetjük a tésztát.
SZIMPLA HAJTOGATÁS: Három egyenlő részre bejelöljük a tésztát, majd az egyik oldalt behajtjuk a második jelölésig,és erre ráborítjuk a másik oldalt. Így három réteg lesz egymás felett.
DUPLA HAJTOGATÁS: Miután kinyújtottuk a tésztát újra,négy egyenlő részre bejelöljük, a két oldalrészt behajtjuk a középjelölésig, majd egymásra borítjuk őket, és ezáltal négy tésztaréteg lesz egymás felett.
20 perces kelesztés után, megismételjük a hajtogatásokat, majd újabb 20 perces pihentetés után a tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik adagot szépen kinyújtjuk kb. 1cm vastagságúra. Megvajazzuk és jó vastagon megszórjuk cukros kakaóval,és szépen felcsavarjuk .Karikákat vágunk belőle és kikent sütőlemezre téve még 10 percet pihentetjük, mielőtt betesszük a sütőbe. A tetejüket felvert egész tojással megkenjük. Így teszünk a másik rúddal is. A sütőt közben előmelegítjük 200-220 fokra. Majd betesszük a csigákat a sütőbe, 5-10 perces sütés után visszavesszük a hőfokot 180-200fokra és így folytatjuk tovább a sütést. Kb. még 20-25 percet sütjük, de közben lehet nézegetni, nehogy túlsüljenek;)
Tanácsok: Most készítettem el először ezt a változatot és a párom el volt tőle ájulva! Olyanra sikeredett mint amit a boltban is ,meg a sulikban lehet kapni, nem egy nagy élesztős puffancs, hanem olyan réteges...ropogós...:p Isteni finom! Csak ajánlani tudom. Macerásnak tűnik, de egyáltalán nem az! Ha én mint kezdő megtudtam profi módon csinálni elsőre, akkor tuti nem nehéz;) Másnap se száraz egyáltalán, bár elő nap a legfinomabb...még ropog:)
Sok sikert hozzá, nem fogjátok megbánni, ígérem;)
ui: Viszont ez nem éppen fogyis recept :(
|