Torta-Csokimáz (Margit2) - Batka
2007.02.09. 17:55
........egyszer kérdezett valaki a csokimázról, és akkor összegyűjtöttem párat, meg legutóbb azt mondtam, ha a tortabevonót tejszínnel hígítjuk, abból is szép, vékony, roppanós máz lesz, a gesztenyekosárkára pl. nagyon jól passzol.
A férjem szülinapi tortájára viszont nem roppanósat, hanem gyönyörűen szeletelhető mázat gyártottam, nem kifejezetten fényes, de nagyon szépen terül, hozzá sem kell nyúlni, és csodálatosan vágható, nem törik! Ilyet még sosem sikerült előállítanom, de szerencsére könnyen reprodukálható. Tulajdonképpen a házi csoki receptjeimre emlékeztet leginkább, nemrég találtam Margit2 oldalán, szinte az összes sütihez ezt írta, gondoltam, megér egy próbát.
Az eredeti recept: 10 dkg vaj/margarin, 3 ek keserű kakaópor, 1 ek olaj. Én tettem bele 1-2 ek cukrot is. Gőz felett sűrűre főztem (nem sok idő), és szinte teljesen ki kell hűteni, csak akkor szabad a tortára tenni. Én simán, csíkokban ráöntöttem, és mivel egyenes volt a torta, magától tükörsimává terült, az oldalán kellett kicsit visszaemelgetni a lefolyt részt.
1 tortára másfélszer ennyit készítettem, abból viszont maradt valamennyi. Ezt alufóliába kupacoltam, aztán pár nap múlva belereszeltem egy sütibe. Isteni étcsoki íze volt, szerintem én ezentúl ezt a mázat fogom alkalmazni azokhoz a tortákhoz, amihez passzol az intenzív keserűcsoki íz.
|