Péksüti-Croissant-gesztenyés kifli - Bau
2007.02.09. 18:02
Croissant-gesztenyés kifli - Bau
hozzávalók: 20 dkg vaj 60 dkg liszt 1 kiskanál só 1 sütőpor 2 dkg élesztő 5 dkg cukor 2 kisebb tojás 1 dl hideg víz 1 dl hideg tej 1 kiskanál citromlé
(könnyű,lágy tésztát kell kapni)
Töltelék: 25 dkg gesztenyemassza
Elkészítés: a 20 dkg vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 cm-es kockává alakítjuk, fóliában a hűtőbe tesszük. A maradék lisztből evőkanálnyit lisztezéshez félre teszünk, a többit a sóval, sütőporral elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a többi hozzávalókat is és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán lóhere alakúra nyújtjuk, közepére tesszük a vajas tömböt. Széleit ráhajtjuk, konyharuhába burkolva hűtőben pihentetjük fél órát.
Ezután következik a hajtogatás. Lisztezett deszkán kb. 4mm vastag, 50 cm hosszú és 20 cm széles csíkot nyújtunk a tésztából. Gondolatban 6 részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tészta szélei találkoznak. Utána a keskenyebb részt ismét behajtjuk, majd ráhajtjuk a másik oldalt. (Itt egy kicsit segítenek a képek). Egy órát a hűtőben pihen. Hajtást, pihenést megismételjük.
A gesztenyemasszát átgyúrjuk, hogy formázható legyen. A Tésztát 50 x 20 cm csíkká nyújtjuk, és éles késsel egyenlő szárú háromszögeket vágunk belőle. Kézzel! kicsit megnyújtuk a tésztát, a gesztenyéből kis rudakat helyezünk a széles végére és felcsavarjuk. Összenyomni nem szabad. Tepsibe rakjuk, ne szorosan, megnőnek.
Letakarva langyos helyen másfél órát kelesztjük. Előmelegített sütőben középső rácson sütjük. 190 fokon. Porcukorral meghintjük.
|