Süti-Mézes aprósüti Simon Magditól - Rabim
2007.02.12. 19:21
Nekem van egy jó kis mézes receptem, amit karácsonykor szokás sütni. Lehet disziteni tojásfehérjével.
Husvétkor nyuszis motivumokat készitek (ill. tojás, csirke, kakas stb), más ünnepekre virágos, szives stb. mintával. Szoktam ajándékba is adni. Sütés után rögtön ehető, és megfelelő tárolás mellett hosszabb ideig puha marad.
Az unokáimnak csináltam tortát is szülinapjukra ebből a tésztából.
Mézes apró süti Simon Magditól
1 kg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 60 dkg porcukorral, 3 kávéskanál szódabikarbónával, púpos kávésk. fahéjporral és 20-30 szem tört szegfüszeggel. ( lehet kész keveréket is használni, ill. kardamom magot is tehetünk bele).
Jól összekeverjük, a közepébe önteni 60 dkg langyos mézet és 6 egész tojást. Fakanállal keverni a folyós anyagokat, hagyni, hogy beomoljon a többi. Utána kézzel gyúrjuk és még 1/2 kg lisztet adunk hozzá. Amikor nem ragad, akkor jó. Pofozni!
2-3 mm vastagra nyújtjuk, nagyon lisztezett deszkán. Formára szaggatjuk. Vajazott tepsiben sütjük, és rögtön kiszedjük, egyenes asztalon hagyjuk kihülni. Lehet használni sütőpapirt.
A sütési idő 4-5 perc.
Ez az adag egy 20 tagú családnak is elég, én a felét vagy a három-negyedét sütöm egy alkalommal.
Diszités: 1 tojásfehérjébe 10 dkg szitált porcukrot teszünk. Fehéredésig keverjük . Vékonyan diszitjük a tésztát
|