Süti-Lekváros rudacska - Jégkása
2007.02.12. 19:23
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1/2 tk. sütőpor, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliáscukor,1 tojs, 12,5 dkg hideg vaj, 1-2 ek tej. Díszítéshez: 1 ek ribizlizselé, 1-2 ek sárgabaracklekvár, a tetjére porcukor, a nyújtáshoz liszt, folpack, 2 kis nejlonzacskó.
Elkészítés: A sütőporral elvegyített lisztet tálba szitáljuk. A halom közepébe mélyedést nyomunk. Beleszórjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd beleütjük a tojást. A feldarabolt hideg vajat a liszthalom szélére szórjuk. Robotgép gyúrópálcájával összedolgozzuk, és közben adagonként hozzáöntjük a tejet. Hideg kézzel gyorsan összegyúrjuk. Végül az omlós tésztát folpackba csomagolva, kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát liszttel meghintett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk. Lisztbe mártogatott hullámosszélű formával vagy derelyevágóval 50 darab 2 x 6 cm-es rudat vágunk ki. Két sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk és 200 fokon, tepsinként kb. 10 perc alatt aranysárgára sütjük. Rácsra szedve hűlni hagyjuk. A ribizlizselét és az átpaszírozott baracklekvárt külön-külön felmelegítjük, nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkán lyukat vágunk. A rudacskákat piros és sárga lekvárcsíkokkal díszítjük, majd száradni hagyjuk.
|