Süti-Beigli (Andi1976) - Bezsa
2007.02.12. 19:26
Beigli-Bezsa-(Andi1976)
A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie.
A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának.
Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
90 dkg liszt 25 dkg margarin 12.5 dkg zsír 10 dkg porcukor 2.5 dkg élesztő 2 db tojássárgája 1 dkg só
1 dl hideg tejszín és 2,5 dl hideg víz
Ez a mennyiség szerintem nem jó. 1 dl tejszínnel és 1.5 dl vízzel tökéletes lett a tésztám. Tehát óvatosan a folyadékkal.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. Apukám mindig elöző nap elkészíti és betölti a bejgliket és csak másnap süti.
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez ) 70 dkg mák vagy dió 50 dkg kristálycukor 15 dkg zsemlemorzsa 0.5 L vizet.
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez van a töltelék mennyisége. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen a mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a hozzávalókat!
|