Süti-Beigli - Bezsa
2007.02.12. 19:27
Megtaláltam.Tavaly ezt sütöttem és nagyon finom lett. Idén azért csak próbából akarom a másikat is kipróbálni aminél a kép van.
A karácsonyi beigli
A családi tűzhely örzői ismét versenyt futnak legszebb ünnepünkön, hogy szeretteiket finom ételekkel és édességekkel kényeztessék. Természetesen ilyenkor a bejgli, a karácsonyi sütemények királya, minden asztalon ott díszeleg. Hazánkban évszázadok óta közkedvelt csemege a kuglóf, flódni és kindli, amelyek a bejglivel együtt a hagyományos zsidó konyhából eredeztetnek. Minden háziasszony receptfüzetében megtalálható a bejgli valamelyik változata, a következô klasszikus változattal garantáljuk nem vallanak szégyent!
TÉSZTA: liszt 1 kg, vaj (margarin) 40 dkg, porcukor 10 dkg, élesztô 2 dkg, só 1 dkg, tej 3 dl, tojássárgája 4 db, vaníliás cukor 1 dkg, citromhéj reszelék 1 dkg.
Az átszitált lisztet és porcukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat összegyúrjuk a zsiradékkal. Hozzáadjuk a tej felében csomómentesre kevert élesztôt és a maradék tejben oldott sót a tojássárgákkal. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, de gyorsan, nehogy a zsiradék megolvadjon. Ezt a tésztamennyiséget 8 gömbölyű részre osztjuk és formázzuk, amit legalább félórára hűvös helyre teszünk pihenni.
TÖLTELÉK: dió vagy mák 50 dkg, cukor 30 dkg, mazsola 5 dkg, tej 2,5 dl, vaníliás cukor 2 dkg, citromhéj reszelék 2 dkg, (őrölt fahej, szegfűszeg, cukrozott narancshéj ízlés szerint). Mézzel kiváltani a cukrot az adott súlyban, kitűnô alternatíva. Sokan pár deka reszelt almával teszik lazábbá a tölteléket.
Újra véignéztem a receptet:
A töltelék szerintem a következő: 50 dkg mák 15 dkg cukor 5 dkg mazsola, 2 dkg vaníliás cukor ,citromhéjreszelék.
50 dkg dió 15 dkg cukor 5 dkg mazsola 2 dkg vanilás cukor, citromhéjreszelék.
Amit hiányolok az a zsemlemorzsa, szerintem 5 dkg-ot minimum tegyetek bele. (valaminek fel kell venni a nedvességet.
Az ôrölt diót vagy mákot az összes járulékos ízesítôanyaggal összekeverjük. A tejet a cukorral és a mazsolával feltesszük fôzni. Mikor felforr a tej, ráöntjük az imént elôkészített dióra vagy mákra és jól összekeverjük, majd félretesszük kihűlni. (A fenti töltelék mennyiség, ha elkészítjük dióból és mákból is, 4-4 darab, kb. félkilós bejglire elegendô.)
A BEJGLI ELKÉSZÍTÉSE A tésztánkat 3-4 mm vastag téglalap alakúra (kb.: A/4 méret) nyújtjuk, lehetôleg liszt használata nélkül. A tölteléket egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára, ügyelve arra, hogy a szélein 1-1 cm elmaradjon. A tészta rövidebb oldalainak szélét 1 cm szélességben behajtjuk a töltelékre, majd hosszanti oldalával párhuzamosan rúd alakúra felcsavarjuk. A bejglirudakat úgy helyezzük tepsibe, hogy a hajtás alulra kerüljön. A helyes kenési móddal adhatjuk meg a bejgli jól ismert márványos jellegét. Elôször simára kevert tojássárgájával kenjük le és langyos helyen érleljük. Amikorra megszárad a felületén a sárgája a kelési folyamat miatt kis hajszálrepedések keletkeznek. Ekkor a bejgliket csak tojásfehérjével kenjük le és hűvös helyre tesszük, addig amíg felületük ismét megszárad. Sütés elôtt szerencsés hurkapálcával megszurkálni, hogy a fölösleges gôz könnyebben eltávozhasson, ne repessze szét a rudakat. Közepesen erôs, kb. 200C°-ra melegített sütôben sütjük úgy 40 percig. Gesztenyés bejglit is készíthetünk. 25 dkg gesztenyemasszát, 3 dkg porcukrot, 0.2 dl rumot és 3 dkg mazsolát összegyúrva, ugyanúgy járva el, mint az elôzôeknél.
Tóth János, a fóti Ambrózia cukrászda cukrászmestere
A receptben már kijavítottam a rum menyiséget.
BEZSA: Ahol a gesztenyés tölteléket irja a recept az biztos, hogy el van irva. Én 30 dkg geszetnyéhez kb. 1 dl rumot tettem de még ez is sok volt. Túl lágy volt a töltelék.Eláztatta a tésztát. Ezt a fajtát nem kell sokáig a hideg helyentartani. A második tepsim tovább volt a kamrában az nem lett olyan szép, kicsit visszaesett. Na ezeket biztos megesszük karásonyig. 1 diós rúdnak már nyoma sincs.
NELLY52: Bezsa! Jól értettem, hogy az 1 kg lisztből 8 db beigli lett? 4 db diós, 4 db mákos? Akkor a tölteléket elfelezted, és az egyik feléhez diót, a másikhoz pedig mákot tettél?
BEZSA: Nelly jól értetted. 50 dkg dió és 50 dkg mák. Ezt a fajtát nem kell éjszkáztatni. Tojás sárgájával amikor lekened hagyod állni és amikor hajszál repedéseket látsz rajta és megszáradt a tojás sárgája akkor lekened fehérjével és egy-két órára hideg helyre teszed. MEGSZÚRKÁLOD, MEGSZÚRKÁLOD (nem úgymint én aki elfelejtette) és mehet a sütőbe. Ott nőni fog ezért ne tedd közel egymáshoz legalább 5 cm legyen köztük, mert összenőnek és akkor ott nem sül meg jól és amikor szétszeded megsérül. Tehát tedd egymástól távolra
|