Süti-Beigli - Masala
2007.02.12. 19:28
Egy kis előszó: Több, mint tíz éve már nem süti a Nagymamám a karácsonyi beiglit. Azóta kerestem a tészta receptjét, mert Ő nem papírról készítette. A nagy időhiányban mindég majd egy héttel előbb sütöttem meg és sose volt olyan, amilyet vártam. Több receptet kipróbáltam és egyik sem hasonlított. Sok-sok év után jöttem rá, hogy a legnagyobb hibája az én beiglimnek, hogy túl korán sütöttem meg. Igazi kelt tésztás ez a beigli és a Nagymamám 23-án sütötte vagy 24-én délelőtt. Ezért volt az övé olyan finom és ezért nem volt az enyém még csak hasonló sem. Aztán találtam egy receptet és kipróbáltam. Persze ezt sem lehet egy héttel korábban megsütni, de néhány napot kibír és hasonlít a kelttésztás beiglihez.
60 dkg liszt, 30 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva, csipet só.
Töltelék: 60 dkg mák vagy dió, 45 dkg cukor, citrom v. narancshéj, mazsola, van. cukor, rum, kevés víz.
A tésztához valókat összegyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. A töltelékkel megtöltjük a tésztát és zsírozott tepsibe tesszük. Tojássárgájával megkenjük, 1/2 órát hideg helyen pihentetjük, majd másodszor is bekenjük a tojássárgájával. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.
Nekem a hidegben is szépen megkelt. Ez nem márványos tetejű, de én nem is olyat akartam. Nekem a beigli puha, kelt tésztás! NEM tévedés, nincs benne tojás!
|