Kenyér-Szódabikarbónás/sütőporos kenyerek - Berkenye
2007.02.12. 19:33
Joghurtos kenyér alaprecept -Berkenye
Kenyérsütőgépbe teszek 3 evőkanálnyi olajat, egy pohár natúr Danone Actívia joghurtot, egy joghurtos pohár vízet, 1 tk. tengeri sót, 40 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzalisztet és egy tk. szódabikarbónát + magokat. Ezt lehet édesen is elkészíteni, amolyan kalácsfélének, akkor nem kell bele a só, csak egy kis édesítő és variálható almás-diósan vagy kókuszosan.
Barna kenyér
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiörlésű liszt
8 ek. olaj
4 dl víz
1 tk. só
1 tk. fűszer (lehet kömény vagy zöldfűszer)
1 tk. szódabikarbóna
A lisztet egy tálba szórjuk és elkeverjük a sóval, szódabikarbónával, fűszerekkel. Hozzáadjuk az olajat, majd a vízet s az egészből lágy tésztát gyúrunk. Sütőben hármas fokozaton kb. 50 percig sütjük Sütés után a tetejét átkenjük vízzel, hogy ne keményedjen meg.
Kenyér teljes kiörlésű lisztből élesztő nélkül
Hozzávalók:
fél sütőpor
egy kanál étolaj(olíva)
2,5 dl víz
teljes kiörlésű liszt
Elkészítése: A sütőporhoz hozzáadom a sót, az olajat és a vízet és annyi lisztet adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Egy órán keresztül pihentettem! Sütőpapírt teszek egy téglaformába, belehelyezem a megformázott tésztát és 180 fokos sütőben 40-50 percig sütöm.
Ez egy kb. 40 dekás kenyér lesz, természetesen a mennyiségek növelhetők. Amellett hogy finom, még sűrű is, ebe bele lehet harapni, mindezek mellett egészséges, sőt, a candidásoknak egyszerűen szükséges.
Élesztő nélküli kenyér
Hozzávalók:
250 g teljes kiörlésű liszt
250 g tönkölyliszt
200 g héjában főtt, tört burgonya
1 kávéskanálnyi só (lehetőleg tengeri)
kb. 300 ml víz
1 kávéskanálnyi őrölt kömény
3 evőkanálnyi olívaolaj
1 cs. sütőpor
1 evőkanálnyi lenmag
Sütemény (sütőporos tészta) programon kell sütni! - Nekem ez nem lett jó, szalonnás volt az egész. Próbáljátok ki, hátha nektek sikerül.
Kalácsszerű kenyér
Hozzávalók:
1/2 kg liszt (tönköly és durum keverék)
3 és 1/2 dl meleg víz
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 szem kanderel vagy 10 csepp édesítő
1 mokkáskanál őrölt bors
1 dl olaj
2 csomag sütőpor
Jól el kell dolgozni, olajos kézzel formázni és fél napra a hűtőbe kell tenni. Este elkészíteni és reggelig a hűtőben hagyni. Ízlés szerint magokat is lehet belekeverni. Másnap reggel kivesszük - nem szabad lisztezni - átgyúrjuk és kiolajozott formában kb.3/4 óra alatt megsütjük.
Hát egyelőre ennyi! Sikeres sütögetést kívánok Mindenkinek
Berkenye
|