Angol nagypénteki kalácskák (Príma Konyha) - Batka
2007.04.01. 17:56
60 dkg finomliszt (a fele lehet rétesliszt)
3 dkg friss vagy 1 csomag (11 g) szárított élesztő
4 ek cukor
3 dl tej
csipet só
5 dkg puha vaj
1 tojás
1 tk őrölt fahéj
½ tk szerecsendió
½ tk szegfűszeg
10 dkg mazsola
10 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs
A liszt negyedét az élesztővel és 1 ek cukorral a langyos tejjel, 20 percig pihentetjük. A többi lisztet a sóval, vajjal és cukorral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a fűszereket és az élesztős tejet, kidagasztjuk, a végén a gyümölcsdarabokat is belegyúrjuk. (Szerintem, ha puha a vaj, akkor 20 perc elteltével a gyümölcsök kivételével minden mehet a gépbe, a gyümölcsök meg csipogáskor.)
A tésztát 1 órát vagy duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk, 16 darabra osztjuk, cipókká formázzuk. A tetejüket kereszt alakban bevágjuk, letakarva kb. 45 percig kelesztjük. Ezután 3 ek lisztet 3 ek vízzel simára keverünk, és kereszt alakban a tésztára csurgatjuk (kitöltjük vele a bevágás helyét, lásd az ábrát).
Előmelegített sütőben, 220 fokon 10-15 percig sütjük. Közben 2 ek forró tejben feloldunk 2 ek cukrot, és a kisült cipókat még melegen megkenjük a forró, cukros tejjel.
Felülnézetben:
|