A candidiázisról
2007.04.22. 13:57
Boglárka küldött nekünk a candidás diétához egy tájékoztatót. itt teszem fel, talán ide való a leginkább.
Nemtudom menyit tudsz a candidáról ?
Egy pár szóban írok róla :
Amit szeret:
-
cukor,
-
ecet,
-
fehér liszt,
-
alkohol,
-
édességek,
-
nyers, cukros gyümölcsök,
-
tartósítószerek (majdnem minden élelmiszerben megtalálhatóak)
-
a tejtermékek nagy része,
-
gomba, borsó, kukorica
-
fehér rizs
-
szalámik
-
konzervek
EZEKET TILOS FOGYASZTANI.mert ezek voltak a candida tápanyagai.
Amit nemszeret /és ezt, ha fogyasztod, nem adsz táptalajt, és nem bír szaporodni/:
-
magvak: napraforgó, tökmag, de nem sósan, mert, ha valami nagyon sós ugyanazt éred el, mint ha nagyon cukros lenne, mert a candida a sósat is szereti.
-
szója, dió, fenyőmag
-
pelyhek /rozs, zab/
-
puffasztott dolgok /köles ,amaránt /
-
nyers zöldségek /első 3 hónapban párold inkább meg/
-
párolt, savanyú alma (a diéta első 3 honapjában max10dkg) szegfűszeggel és fahéjjal fűszerezve mivel ezeket, a fűszereket a candida nem szereti
-
málna ,ribizli, egres (mirelit vagy nyers formában)
-
citrom, grapefruit (gombaölő és nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkeznek)
-
csirke, pulyka, kacsa, hal, (fűszer a kurkuma ,bors, curry és a kömény, mert ezeket sem szereti a drága candida)
-
sajtok: juh, kecske, gomolya, feta, mozzarela natur és nem füstölt
-
kefir, activia natúr joghurt,
-
tej nem minden esetben ajánlott, ezért ha lehet az első 3 hónapban kerülni, kellene de, ha kecske tejet kapsz, az fogyasztható
-
kenyerek csak teljes kiőrlésű lisztből szódabikarbónával vagy sütőporral lehet fogyasztani /tönköly, zab, rozs, durum,/ rizs,kukorica nem ajánlott
-
tofu nagyon jó és széleskörben fel lehet használni
-
durum tészta olcsó és jó
-
barna rizs
-
tojás heti1-2db /van olyan könyv, ami nem engedi, de kb. ez még belefér/
A későbbiekben írok recepteket is de ez az alap melynek ismeretében csak a fantáziádat kell használni és elviekben bármilyen étel elkészíthető.
Cukor helyett – édesitő,
Liszt - teljesőrlésű lisztek,
Ecet - citrom,
fözés - párolás,
zsír - olaj,/vagy vaj/
tejfől - kefir,joghurt,
|