Étel-Pasta per pizza (Jamie Oliver) - Bezsa
2007.05.14. 22:32
Nem ilyen hosszú megcsinálni, mint a leírás, de az eredeti receptet írtam le nektek.
Pasta per pizza / Jamie Oliver/ olasz kaják
Hozzávalók:
800 g magas sikértartalmú fehér kenyérliszt
200 g finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt
1 csapott evőkanál finom tengeri só
2x7 g tasakos szárított élesztőpor
1 evőkanál barna kristálycukor
Kb. 650 ml langyos víz
Egy tiszta felületen halmozd fel a lisztet a sóval összekeverve, és csinálj a közepén egy 15-20 cm centis mélyedést. Tedd az élesztőt meg a cukrot a langyos vízhez, keverd össze villával, és hagyd állni néhány percig, aztán öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe.
Fogj egy villát, és körkörös mozgással lassan keverd a lisztet a kráter belső faláról a vízhez. Egyre sűrűbb, kásaszerű massza lesz – folytasd a keverést, amíg fokozatosan az egész lisztet feldolgoztad. A mikor a tészta összeállt, és már túl kemény ahhoz, hogy a villával keverhesd, lisztezd be a kezed, és gyömöszöld labdává. Gyúrd a labdát előre-hátra, bal kézzel nyújtsd magad felé, ugyanakkor jobbal told el magadtól. Ismételd ezt 10 percen keresztül, amíg sima, rugalmas, puha tésztát nem nyersz.
Lisztezd be a tészta tetejét, borítsd be átlátszó fóliával, szobahőmérsékleten legalább 15 percig pihentesd. Ez után könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét annyi gombócra, ahány pizzát akarsz készíteni – sok aprót vagy csak néhány nagyobbat; szerintem az a az ideális méret, ha ebből a tésztamennyiségből 6 pizzát gyártasz.
Ha jól akarod ütemezni a munkát, 15-30 perccel a sütés előtt kezdd csak kinyújtani a pizzatésztát. Amennyiben előre megcsinálod, tedd fóliában a hűtőbe, csak árt neki ha kinyújtott állapotban szobahőmérsékleten hagyod állni órákon át. Végy egy darab tésztát, szórd be a munkafelületet és a tésztát egy kevés liszttel vagy darával, majd nyújtsd ki nagyjából kör alakúra kb. ½ cm vastagra. Tépj le egy megfelelő méretű alufólia darabot, kend be olívaolajjal, szórd meg liszttel vagy darával, és fektesd rá a pizzaalapot. Folytasd ugyanúgy a többi tésztadarabbal, aztán ha mindegyiket megszórtad liszttel, egymásra pakolhatod őket, majd beboríthatod az egészet folpackkal, és mehet a hűtőbe.
Amikor készen állsz a sütésre, melegítsd a sütőt 250 °C-ra (gázsütőnél 9-es fokozat).
Ekkor kell a feltéteket ráraknod az alaptésztára. Jusson eszedbe: a kevesebb több. Ha teheted süsd a pizzát gránitlapon a hagyományos sütődben. Ha ez nem lehetséges, akkor egyesével süsd a pizzákat rácsra helyezve, közel a sütő aljához.
( Ha sütőrácson sütőd, ügyelj, hogy ne legyen túl nagy, mert akkor nehezen kezelhető.) Süsd 7-10 percig, amíg aranyszínűre és ropogósra sül.
Megjegyzés:
Én mindent bedobáltam a robotgépembe, jól összadagasztattam. Utána beleraktam egy lisztezett tálba, letakartam, majd 15 perc múlva jó öklömnyi darabokat szaggattam, kihuzigáltam kb. körformára, majd még a szilikonos sütőpapíron kicsit széjjel nyomkodtam. Aztán rápakoltam a feltétet.
Nekem 12 perc kellet a sütéshez, de csak azért mert a sütőm csal 20 fokot és a 250 fok az csak 230 fok nálam.
Jó étvágyat.
|