Torta-TEJSZINES ALMATORTA - ILDIKO
2007.05.14. 22:44
TEJSZINES ALMATORTA /ILDIKONL-Oetker/
GYURT TESZTA: 250g liszt,1/2 csapott Tk.sutopor,125g cukor, 1 z.vanilcuki, 1 tojas,125g lagy vaj vagy margarin,
KREM:1kg alma,keves fahej,2 tasak vaniliapuding, 750ml/3/4l /almabor,250g cukor, 1 tasak lehutott tejszin, 2 tasak Oetker habfixalo, 2 tasak Vanilcuki, keves kakaopor, /NEM cukrozott/
ELKESZITES: Also es felso sutes eseten a sutot elomelegitjuk. A lecsatolhato oldalu tortaforma /26cm vagy 28cm/ aljat kizsirozzuk. A lisztben elvegyitjuk a sutoport es egy keveroedenybe szitaljuk. Hozzaadjuk a tobbi hozzavalot /teszta!/es a konyhai robotgeppel /dagasztospiral/ eloszor a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jol egybedolgozzuk.A teszta 3/4-ed reszet a tortaforma aljan kinyujtjuk, tobbszor egy villaval megszurkaljuk es felcsatoljuk a forma oldalat. A maradek tesztat hosszu henger alakura formazzuk, es a forma oldalara nyomkodjuk ugy, hogy 3-4cm magas perem keletkezzen.
A KREMHEZ az almakat megmossuk, meghamozzuk , 4-be vagjuk es kimagozzuk. Vekonyan felszeleteljuk es fahejjal megszorjuk. A pudingporbol a tasakon lathato leiras szerint, DE CSAK 750ml almaborral es 250g cukorral pudingot keszitunk. Az almaszeleteket AZONNAL a forro pudingba keverjuk es egyenletesen a tortaformaba ontjuk.
Also es felso sutes: kb 170 C/elomelegitve/ Legkevereses:kb150 C/elomelegites NELKUL/ , GAZ: 2-3.fokozat /elomelegites NELKUL/ SUTESI IDO: kb 60 perc
A sutemeyt 15 percig a formaban hulni hagyjuk, majd lecsatoljuk a forma oldalat. A tejszint a habfixaloval es a vanil cukival kemeny habba verjuk es a kihult sutemenyre kenjuk. Kakaoporral megszorva talaljuk.
TIPP: Az almabort helyettesithetjuk almalevel vagy almale es bor keverekevel. GONDOLJATOK A GYEREKEKRE: ALKOHOL!!
Megjegyzes/ Ildiko/ A tortat En hagynam hosszabb ideig IS hulni mivel sztem 15 perc nem eleg a kihuleshez hogy a tejszint meg rogzitovel egyutt is "balesetmentesen"ratudd nyomni. A melegtol esetleg "visszaolvadna"es a tortadnak fuccsi! Sokat szaladgaltam almaborert. No, ITT a labadat lejarhatod erte. EN a sima feherbort csinalom meg almaszorpinek! Gondoljatok ilyenkor a cukor merseklesere! Hetvegen megsutom es keszitek fotot, akkor gusztalhatjatok es talan kedvet kaptik TI is hozza. Sok sikert!! / Ps: magamnak is./
|