Kalács-Tojással sült foszlós húsvéti kalács (a sonkához) - Wbora
2007.05.14. 22:54
Tojással sült foszlós húsvéti kalács (a sonkához)
Hozzávalók (6 személyre): liszt 0,5 kg; élesztő 3 dkg; tej 3,5 dl; tojássárgája 2 db; porcukor 5 dkg; vaj 8 dkg; só 1 mokkáskanál; kemény tojás 6 db; a kenéshez 1 tojássárgája.
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük az előzőleg 1 dl cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt és csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen, tetejét liszttel megszórjuk, betakarjuk és kétszeresére kelesztjük. (kb. 20 perc). Ekkor hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, a tojássárgákat, a sót és jól összedolgozzuk, majd 2-3 adagban beledagasztjuk az olvasztott, de nem meleg vajat, amíg csak szép hólyagos nem lesz. Tetejét megszórjuk liszttel, betakarjuk, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, három részre osztjuk, hengereket sodrunk belőle, megfonjuk. Vajjal kikent kerek tortaformába kanyarítjuk úgy, hogy a végek közepére kerüljenek, letakarjuk, langyos helyen addig kelesztjük, amíg a tészta már majdnem a forma pereméig ér. Belenyomkodjuk a beolajozott, keskenyedő végén tojástűvel kiszúrt kemény tojásokat; - ez kerül felülre. Beolajozni azért kell, hogy ne ragadjon rá a tészta, kiszúrni pedig azért, hogy a benne lévő levegő a hő hatására, sülés közben szét ne robbantsa a tojásokat. Megkenjük a tésztát (a tojásokat nem) a tojássárgával és előmelegített sütőben (200 °C-on) 40-45 percig sütjük, ha nagyon pirulna a teteje, fóliával betakarjuk. A formában hagyjuk langyosra kihűlni, lehúzzuk róla a tortagyűrűt és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Csak az asztalnál szeleteljük, úgy, hogy mindenkinek jusson a tojásból is.
Megfőztem a tojást, hagytam kihűlni, aztán jött a kis lyuk a tetejére, kicsit nagyobb fajta varrótűvel csináltam. Aztán mikor megkelt a tészta a formába, akkor beletettem a már főtt tojást, lekentem és ment a sütőbe. A sütés vége felé letakartam fóliával, hogy ne égjen meg nagyon a teteje. Többen megkérdezték, hogy akkor a tojást héjjastól kell megenni? Meg hogy miért nem pucolva teszem rá a tojást. Na mert szerintem akkor jönne az, hogy megég, így meg védi a héj. Érdemes kipróbálni, szerintem nem csak húsvétkor lehet enni :) (szerintem kevesebb cukor is elég bele)
|