Kenyér-Jól bevált kenyerem - Limara
2007.05.14. 22:58
Jól bevált kenyerem/Limara
1,5 tk. só,
2 ek. (csapott) burg. pehely,
aszkorbinsav,
10 dkg kovász,
2 dl víz,
0,7 dl tej,
1-2 ek. olaj (olvasztott vaj)
50 dkg BL 80 liszt (ha van ebből 15 dkg fehér tönköly),
1 tk. cukor,
1 dkg élesztő
Gépben 20 perc alatt tésztát dagasztok, majd átteszem kelesztőtálba és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem. Ekkor kiborítom, a kezemmel gyengéden ellapogatom és feltekerem. Jénaiba teszem (ha kicsit lágyabb a tészta kitámogatom), majd kb. 40-45 perc után bevágom. Tovább kelesztem kb. 15 percig, de ez hőmérséklet függő. Ekkor langyos vízzel jó alaposan lespriccelem, majd hideg sütőbe teszem. 200 fokra állítom a sütőt és kb. 50 percig sütöm. Mikor kisül hideg vízzel azonnal lespriccelem, és boldogan hallgatom, ahogy pattogva cserepesedik.
|