(ami ugye krumplist jelent, csak azért írom így, hogy meglehessen különböztetni a többitől)
Ez tulajdon képpen egy módosított pompos tészta-több liszt, kevesebb élesztő-, de fordítva is nézhetjük, hiszen a pompos régen kenyértészta maradékából készült.
öklömnyi krumpli
40 dkg fehér vagy félfehér kenyérliszt,
10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt,
10 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
(de lehet a teljes mennyiség kenyérliszt, vagy a 20 dekányi mennyiség bármi egyéb liszt lehet pl. rozs),
0,5 dl krumli főzővíz,
0,5dl (meleg) víz,
3 ek. olíva olaj,
1dl joghurt,
1 ek só,
1 tk cukor,
késhegyni aszkorbinsav,
1 tk sikér (sejtán)--elhagyható
+ ha kell még 0,5-1 dl langyos víz (0,5 dl-ként hozzáadva
1/4 élesztő
A krumplit meghámozva felkockázva annyi vízben, hogy éppen ellepje megfőzzük.Leszűrjük (a vizet felfogjuk) krumplinyomón forrón áttörjük, tányérra rakva langyosra hűtjük.
Kis kitérő a krumpliról: Csak ún. öregkrumpli jó, mint minden krumplit tartalmazó tésztához, újkrumplival ne is próbálkozzunk. A krumplinak nem szabad se forrónak, se hidegnek lenni (hűtőbe véletlenül se rakjuk). A langyos hőmérséklet a jó. Érdekes módon a krumpli inkább "folyadékként" viselkedik ezért kell óvatosan hozzáadni a keverésnél a plusz vizet. Éppen csak annyit, hogy a tészta összeálljon (jó kemény legyen, később ellágyul és gyönyörűen megkel). Míg például egyes kenyértészták (pl. pizzatészta) jól tűri a fagyasztást, addig a krumplit tartalmazó étel erre alkalmatlan. (sohase fagyasszuk).
A forró krumlivízhez hozzáadjuk az olajat, a 0,5 dl vizet és a joghurtot és az 1 ek sót (a forró krumplivíz kellemesen fellangyosítja a többit is) ,közben egy tálban a liszteket, a sikért és az aszkorbinsavat összekeverem. A lé megy alulra a gépbe, rá a lisztes keverék, erre a langyos krumpli, az 1 tk cukor és végül az elmorzsolt élesztő. Normál programon (3 óra, dark, large) készítem. A keverésnél figyelem és ált. 2x0,5 dl langyosvizet még hozzá adok (csak annyit, hogy éppen összeálljon). Az utolsó kelesztés kezdeténél kiveszem (ilyenkor távolítom el a lapátokat--nem "pause"-olom le, mert csak pár pillanat az egész) átgyúrom egy picit hosszúkás formára igazítom és késsel hosszában jó mélyen bevágom. Visszarakom és a program lefut. Nálunk ez a kedvenc gépi kenyér.
Számláló
Indulás: 2005-07-19
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit