Torta-Sakk torta - Limara
2007.05.14. 23:05
Sakk torta/ Libi receptje
Sárga tészta:16 dkg margarin, 16 dkg porcukor,1 cs. vaníliáscukor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás,12 dkg liszt, késhegynyi sütőpor
Barna tészta: Ugyanez csak 10 dkg liszt és 2 dkg kakaópor
Szokásos módon megsütjük a piskótát, úgy hogy mikor kész 1,5 cm magas legyen mindkettő. Mindkét lapot kettévágjuk, majd összeragasztjuk úgy hogy egy sárga, egy barna, egy sárga, egy barna. Tetejére súlyt helyezünk és néhány órán át állni hagyjuk. Ezután 1, 5 cm széles szeletekre vágjuk, minden másodikat megfordítjuk, és az oldalukat is összeragasztjuk lekvárral. Végül csokimázzal vonjuk be.
Ez az eredeti recept, ami nekem egyszerűen nem sikerült, így elővettem az én jól bevált vajas piskóta receptemet:
20 dkg vajat habosra kavarunk 30 dkg cukorral, 1 vaníliáscukorral, majd egyenként hozzáadunk 5 tojás sárgáját, majd 30 dkg lisztet, amiben elkeverünk 1 cs. sütőport. Végül beleforgatjuk az 5 tojás keményre vert habját is.
Barna tészta ugyanígy készül, de a lisztből 2 dkg-ot kakaóporral helyettesítünk.
Ezt az adagot a legnagyobb tepsiben süssük, majd a piskótát olyan széles csíkokra vágjuk, amilyen magas lett.
|