Péksüti-Korpás zsömle - Elisabeth
2007.05.14. 23:08
Ismerősöm korpás zsemle receptje
- 1/2 kg finomliszt, (legközelebb BL-80-as) - 3-4 ek. búzakorpa, (én 3-at tettem bele) - 5 dkg élesztő, (nem tévedés) - 1 dl tej az élesztőt megfuttatni, - 2 tk. só, - köménymag, vagy lenmag, (1 tk. tettem bele) - 2 dl langyos víz, - 2 ek. olaj.
Ismerősöm kézzel állítja össze. Én géppel 20 percig dagasztottam, utána 1 órát kell keleszteni, utána zsömit formázni belőle. 12 db zsemle lesz belőle. A tepsiben már nem kelesztettem, mert amúgy is túlkelt. Ha a profik változtatnának benne szívesen venném.
Szeletelhető csoki (Kiskegyed) - 20 dkg margarin, - 20 dkg porcukor, - 5 dkg kakaó, - 5 dkg mazsola, - 30 dkg háztartási keksz, - 4-5 szem dió, - 1 dl tej, - egy kevés rumaroma.
Egy lábasba tedd bele a cukrot, a kakaót, a tejet és a margaint, majd melegítsd addig, amíg a margarin elolvad. Utána lehúzni a lábost a tűzről, add hozzá a mazsolát, az apróra tört diót és a rumaromát, majd keverd bele az apró darabokra tört kekszet is. 30 percig hagyd állni, közben többször kevergesd meg. Egy őzgerincformát bélelj ki folpackkal és a masszát nyomkodd bele. Tedd hűtőbe 2-3 órára, utána pedig szeleteld fel.
|