Kalács-Húsvéti nyuszik - Ildiko
2007.05.14. 23:09
a Dr. Oetker Mesterkonyha
------------------------------------------------------- Húsvéti nyuszik
Hozzávalók:
Kelt tésztához: 450g finom búzaliszt, 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő, 1 csipet só, 60g lágy vaj vagy margarin, 250 ml langyos tej, 1 tojás (közepes méretű), 70g porcukor, 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor, fél citrom reszelt héja.
Díszítéshez: 1 felvert tojás (közepes méretű), néhány mazsola, kevés porcukor.
Elkészítés: A lisztben jól elvegyítjük az élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk. Lefedve, meleg helyen kelni hagyjuk, amíg kétszeresére megnő. Jól átgyúrjuk, és 10 részre vágjuk. Mindegyik darab 1/3-ad részét levágjuk a fejeknek, és kis darabot lecsípünk a farkaknak. A testnek megmaradt nagyobb részeket hengerekké formáljuk, a végeit levékonyítjuk, és mindkét végét kissé bevágjuk. A hengereket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, megkenjük a tojással, és a végén a lábakat kicsit széthúzzuk. A fejeknek a darabokat csepp alakúra formázzuk. A csúcsos végénél mindegyiket bevágjuk, hogy füleket formálhassunk, és a testekre helyezzük a fejeket. A faroknak szánt darabokat golyókká formáljuk, és a testekre helyezzük. A fejeket és a farkakat vékonyan megkenjük tojással. A mazsolákból szemeket készítünk. A nyuszikat egy meleg helyen kelni hagyjuk, amíg harmadukkal nagyobbak lesznek. Végül a tepsit a sütő alsó felébe toljuk és a nyuszikat megsütjük. Alsó és felső sütés: kb. 190 fok (előmelegítve), Légkeveréses: kb. 170 fok (előmelegítve), Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve). Sütési idő: kb. 25 perc. Tálalás előtt a nyuszikat finoman megszórjuk porcukorral
|