Torta-VILLÁM PISKÓTATEKERCS (Stahl Judit) - Batka
2007.05.14. 23:15
VILLÁM PISKÓTATEKERCS (Stahl Judit)
Hozzávalók: 2 tojás 6 deka cukor 6 deka liszt 1/2 citrom reszelt héja 1/2 teáskanál vaníliaaroma 3 deka olvasztott vaj
Töltelék: baracklekvár
Szóráshoz: liszt, porcukor
Elkészítés: Bekapcsolom a sütőt 175 fokra, majd előveszek egy nagy tepsit és kibélelem egy darab sütőpapírral. Ezután elkészítem a tésztát, méghozzá az egyik kedvenc tésztareceptemet, a génoise-t. Ehhez először megolvasztom a vajat, közben pedig habosra keverem a tojásokat a cukorral és a vaníliaaromával. Ahhoz, hogy kellően magas és laza tésztát kapjak, kábé 5 perc kitartó habverés szükséges a kézi robotgéppel. A tojáshabba belereszelem a citrom héját, aztán a lisztet összekeverem a sütőporral. Ezután előveszek egy szűrőt, és ezen keresztül három részletben beleszitálom a lisztet a tojáshabba - közben fakanállal óvatosan elkeverem mindhárom lisztadagot. Ha a tészta elkészült, a sütőpapírral borított tepsire evőkanállal 5 centi x 10 centis lapokat kenek belőle, melyeknek mindössze 5-6 perc kell ahhoz, hogy megsüljenek. Ezután a tepsit ráborítom egy olyan sütőpapírra, amelyre kevés lisztet szórtam, és ha a kis korongok kihűltek, leszedem őket a papírról, megkenem őket lekvárral, feltekerem, végül pedig fogpiszkálóval rögzítem mindegyiket. És hogy tökéletes legyen, azaz a kis repedések ne nagyon látszódjanak a tésztán, a kis tekercseket alaposan megszórom porcukorral.
|