Hauser BM 830 (programtábla és használati utasítás)
2007.07.09. 11:10
E. Margit gépe. A BM 820 és a 830 is rendelkezik egyénileg összeállítható programmal, de a 820-as egyszer dagaszt, a 830-as pedig kétszer. Részlet a használati utasításból:
1. Normál (Basic): Normál kenyér dagasztása, kelesztése és sütése. A kenyér ízét fokozhatja különbözô hozzávalókkal. 2. Teljes kiôrlésû (Whole wheat): Nagy mennyiségû teljes kiôrlésû lisztet tartalmazó kenyér dagasztása, kelesztése és sütése. Ebben az esetben nem javasolt a késleltetett sütési lehetôség használata. 3. Francia (French): Dagasztás, kelesztés és sütés, hosszabb kelesztési idôvel. Az így sütött kenyér héja általában világosabb és ropogósabb. 4. Gyors (Quick): Cipó dagasztása, kelesztése, sütése rövidebb idô alatt, mint a Normál menü esetében. Az ezzel a programmal sütött kenyerek általában kisebbek és tésztájuk sûrûbb szerkezetû. (Gyors kenyerek készítése esetén ajánlott sütôpor vagy szódabikarbóna használata, amit a nedvesség és a melegítés aktivál. A tökéletes gyors kenyér készítéséhez a folyadékokat rakja a sütôedény aljára, a száraz alapanyagokat pedig felülre. Az összekeverés elején a száraz anyagok lehet, hogy a sarokba koncentrálódnak, ezért szükséges segíteni a készüléknek, hogy elkerüljük a liszt csomósodását.) 5. Édes (Sweet): Édes kenyér dagasztása, kelesztése és sütése. A kenyér ízét fokozhatja különbözô hozzávalókkal. 6. Sütemény (Cake): Dagasztás, kelesztés és sütés, a kelesztéshez szükséges szódabikarbóna vagy sütôpor. 7. Lekvár (Jam): Lekvár készítése. A zöldségeket/gyümölcsöket vágja össze, mielôtt a sütôedénybe rakja. 8. Tészta (Dough): Dagasztás és kelesztés, sütés nélkül. A program végén kivehetô a tészta és formázható zsemlékké, pizzává, stb. 9. Nagyon gyors (Ultra fast): Dagasztás, kelesztés és sütés, nagyon gyorsan. Az így sütött kenyér tésztája sûrûbb, mint bármelyik másik program esetén. (Ebben az esetben azonban a víznek 48-50°C-nak kell lennie, ezért konyhai hômérôt kell használnia a hômérséklet megállapítására. A hômérséklet nagyon fontos a sütés kimenetelét illetôen. Ha hideg a víz, akkor nem fog megfelelôen megkelni a tészta, ha meleg a víz, akkor a gombák az élesztôben még a kelés elôtt elhalhatnak, ami szintén a végeredményt befolyásolja.) 10. Sütés (Bake): Csak sütés, dagasztás és kelesztés nélkül. Más menü esetén a sütési idô hosszabbítására is használható. 11. Saját (Home made): Saját maga is beállíthat egy programot: megadhatja, hogy a dagasztás, kelesztés, sütés, melegen tartás lépés mennyi ideig tartson a személyre szabott kenyere elkészítésénél.
A beállítható idôkorlátok az egyes lépéseknél a következôk:
Dagasztás1 (Knead1): 0-30 perc Kelesztés1 (Rise1): 0-60 perc Dagasztás2 (Knead2): 0-30 perc Kelesztés2 (Rise2): 0-120 perc Kelesztés3 (Rise3): 0-120 perc Sütés (Bake): 0-80 perc Melegen tartás (Keep warm): 0-60 perc
Programtábla:
Teljes használati utasítás letöltése: Hauser BM 830 (.pdf)
|