Péksüti-Pacsni – Bezsa
2007.09.16. 12:58
Megígértem, hogy felteszem a pacsni receptet. Ezt azt ízt és formát kerestem már nagyon régen.
Talán emlékeztek jó egy éve elkezdtem megkeresni gyeremekkorom pacsniját. Nem olyan rég rátaláltam 2 receptre. Az alábbi az ami nekem a múltat idézi a jelenben.
Pacsni /Magyar Pékek fejedelmi rendje lapjáról
A pacsni érdekes technológiával készülő hagyományos, magyar sütemény.
Sajnos egyre kevesebb lehetőség van a pékségekben a kézi gyártásra és a vásárlók sem tudnák megfizetni. Néhány pékség próbálkozik gépi osztással pacsnit gyártani, ami azt eredményezi, hogy a zsiradék elkenődik a tésztában, nem alakul ki a ropogós, enyhén leveles szerkezet.
Több olvasónk kérésére közlöm a pacsni készítését. Hozzávalók: Az összetételt dkg-ban adom meg. Kb. 10 db lesz belőle. Búzaliszt (BL 55): 20,5 dkg, élesztő: 1,5 dkg, só: 0,15 dkg, cukor: 2 dkg, margarin, vagy vaj: 3,5 dkg (0,5 dkg a dagasztáshoz, a többi fagyasztva a reszeléshez), tej 1-1,5 dl.
Készítése: A szokásosnál lágyabb (nagyon lágy) kelt tészta készül: élesztő kis cukorral felfuttatva, liszt szitás után az anyagokkal alaposan kidagasztva. A vajat, vagy margarint (vagy inkább vajat) kőkeményre fagyasztani. Ha a tészta duplájára kelt, a zsiradékot a tésztába reszelni (káposztareszelővel, vagy nagyon vékony nyílású gyaluval), óvatosan eldolgozni, úgy, hogy ne kenődjön el. Ha megkelt, megmarkolni és a mutató és hüvelykujj között kis labdacsokat szakítani. Vajazott sütőlemezre rakni, jó távol egymástól. 10-15 perc múlva hagyja magát nyújtani. Ekkor két kézzel piskótához hasonló alakra széthúzni. A nagyon szétszakadt rétegeket középen összecsípni. További 20 percet keleszteni és gőzzel telített sütőben megsütni.
|