Péksüti-Rozsos-fűszeres zsemle öregtésztával - Cristina77
2007.09.16. 13:20
Rozsos-fűszeres zsemle öregtésztával - Cristina77
Öregtészta hozzávalói: 20 dkg finomliszt, 20 dkg fehér, rozsliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 3,5 dl víz, 1,5 kk só, 1,5 kk gyümölcscukor, 1 ek olaj, 1 kk sikér, 1,2 dkg élesztő.
Mindent beleteszek a kenyérsütő gépbe és 20 percig dagasztatom vele. Ezután kiborítom egy tálba, letakarom és nem túl meleg helyen hagyom túlkelni úgy 12 óra hosszat. A 12 óra után gombóccá összeforgatni, lezárható nagyobb műanyag dobozba tenni és hűtőbe vele. Nekem 960 grammos lett a kész öregtésztám. Számolásom szerint az összes szénhidrát mennyiség 436 gramm. 1 gramm öregtészta=0.454 szénhidrát.
Rozsos-fűszeres zsemle hozzávalói:
320 g öregtészta,
fehér rozsliszt,
teljes kiőrlésű rozsliszt,
teljes kiőrlésű búzaliszt,
búzakorpa, 50 g búzacsíra,
1 dkg burgonyapehely,
2 csapott kk sikér,
1 mk őrölt kömény,
csipet bors,
1,5 kk só,
1 kk gyümölcscukor,
1 ek étolaj,
1 ek 10 %-os ecet,
víz(kicsit azt hiszem kevesebb kell),
2 dkg élesztő,
csipet szódabikarbóna vagy sütőpor.
Gépben 20 percig dagasztatni. Én a kihűlt gépben pihentettem ezután fél órát, majd gombóccá forgattam. Ezután kiolajozott deszkára borítani, 18 darabba vágni, zsömlévé forgatni. Tetejét bármilyen maggal le lehet szórni. Jól megkeleszteni (nekem ľ óra volt) és előmelegített sütőben megsütni. Burganyapehely szénhidrátját pontosan nem tudom, de a chips-szel egyenértékűnek gondolom, ezért 45 szénhidrátnak számolok 100 grammnyit. Így 1 darab zsemle szénhidrátja 25,65 gramm.
|