Süti-Feketeszőlős-mákos pite -Moha
2007.09.21. 17:51
Feketeszőlős-mákos pite -Moha
(30 cm átmérőjű formához)
40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 1 tojás, 2 dkg friss élesztő.
A langyos tejfölben elkeverem az élesztőt pici cukorral, ha kicsit felfutott már, belekeverem a tojást. A lisztet a hideg vajjal és porcukorral összemorzsolom,bele jön a tejföl,összegyúrom,kétfelé veszem.
Egyik fele megy kinyújtva a forma aljára és oldalára.
Töltelék: 5 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, 2 vanillincukor, 10 dkg darált mák, 5 dkg tk.búzaliszt,reszelt citromhéj,pici fahéj,1 dl tejföl, 1 tojásfehérje habbá verve.
Ezeket kikeverni, majd a tésztára simítani. Megszórom a feketeszőlő szemekkel.
A tészta másik feléből berácsozom,megkenem tojássárgával, kb.180 fokon 35-40 percig sütöm.
Ha a család finnyás, az otelló szőlőt félbe lehet vágni és kimagozni.
Szőlő helyett mehet meggy, szilva is bele.
Diós töltelék: 1 tojássárga, 8 dkg cukor, 15 dkg darált dió, citromhéj,fahéj,vanília, 1 fehérje habja, 2-3 ek tejszín. Ehhez is jó a meggy.
|