Ma kipróbáltam Rózsakvarc ötlete alapján az esti kovászos kenyeret. Még az este bekevertem a megadott recept szerint 20 dkg Bl 80 lisztet, 1,1 dkg élesztőt, 2,4 dl vizet, csipet aszkorbint, 1 mk. Barna cukrot. Betettem a hűtőbe, reggel így nézett ki:
Ezt betettem a gépbe, a recept szerint tettem hozzá 1 tk. sót, 1 ek. burgonyapelyhet, 1 tk. margarint (bár ezt nem írta a recept), 40 dkg Bl 80 lisztet, és a megadott 2 dl víz helyett 1,2 dl vizet. A 2 dl számomra rettentő sok lett, mint kiderült, így is volt, mert még ekkor is eléggé lágy lett a tészta:
Kellett még 6 dkg lisztet tennem hozzá.
Ilyen volt a dagasztás végén:
15 perc kelesztés után gyengéden átgyúrtam a tálban, majd 15 perc után ismét. majd hagytam még 20 percig kelni. Ez a két átgyúrás csodákat tett a tésztával! Ezután is mindig így csinálom.
Ilyen lett, mikor megkel. Ekkor kivettem belőle egy 20 dkg-os darabot kovászmagnak a holnapi sütéshez: Látszik, hogy milyen szép hólyagos.
Megformáztam:látszik itt is , hogy hólyagos.
Kissé lágynak találtam a tésztát, így sütőpapírral kibélelt kelesztőkosárba tettem, így borítottam le a jénai tetejével:
Itt már szépen megkelt, egy óra után.
210 fokon sütöttem egy órán keresztül, ilyen lett:
Ahogy kivettem a sütőből azonnal elkezdett pattogni, amit 15 percen keresztül nem is hagyott abba, végül így nézett ki:
78 dkg-os kenyérke lett, már alig várom, hogy kihüljön, és megvághassam.
Bocsánat, hogy kissé bő lére eresztettem, de gondoltam, hátha érdekel másokat is. Holnap kipróbálom Rózsakvarc kovászmagos kenyerét is.
Még annyit, hogy a gépbe csak az 5 perc előmelegítés után tettem be az üstöt, majd csipogáskor ki is kapcsoltam, nehogy túlmelegítse a tésztát!