Kenyér-Joghurtos szendvicskenyér és töltött buci - Cristina77
2007.09.21. 19:21
Joghurtos szendvicskenyér és töltött buci - Cristina77
Hozzávalók: 40 dkg teljes őrlésű búzaliszt, 10 dkg zabpehelyliszt, 2 dl joghurt, 5 dkg élesztő, egy dl langyos tej, egy teáskanál méz, 15 dkg sütésre alkalmas margarin, két teáskanál tengeri só, egy tojás, maréknyi hántolt napraforgómag. A langyos tejben feloldjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percig állni hagyjuk. A margarint langyosra melegítjük. A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a joghurtot, a sót, a langyos margarint alaposan összegyúrjuk, majd a dagasztótálban hagyjuk, tetejét megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk fóliával, és hideg helyen másfél-két óra hosszat állni hagyjuk. Ekkor vékony, hosszúkás cipót formálunk belőle, a zsiradékkal megkent, belisztezett sütőbádogra helyezzük, éles késsel rézsútosan bevagdaljuk, majd tojással bekenjük a tetejét, és megszórjuk hántolt napraforgómaggal. Langyos sütőbe toljuk (legkisebb sütőfokozat!), tíz percig így hagyjuk. A sütő ajtaját ne nyissuk ki! Tíz perc letelte után közepes lángon 20-25 percig süssük a cipó vastagságától függően.
- Az alaptésztát töltött bucik készítéséhez is felhasználhatjuk: fél kg apróra vagdalt vegyes zöldséget (sárgarépa, kukorica, borsó, aprószemű kelbimbó, karfiol) kevés margarinon megpárolunk, sóval, curryvel, őrölt köménnyel fűszerezzük. Egy dl tejfelt összeturmixolunk egy kis fej hagymával, majd két teáskanál zabpehelyliszt hozzáadásával sűrű pépet főzünk belőle. A zöldséget összekeverjük a péppel, majd annyi adagra osztjuk, ahány bucit kívánunk sütni. A fenti mennyiségből négyet célszerű készíteni, egy buci két személynek elegendő. A tésztát négyfelé osztjuk (a hűvösön történő pihentetés után), gömböket formálunk, majd sodrófával vagy a tenyerünkkel kör alakúra lapítjuk. Vigyázat, ne legyen túl vékony, legalább egy cm vastagság szükséges! A körök közepén elrendezzük a tölteléket, majd a széleket egymásra hajtva bucit formálunk belőle. A bucik tetejét bekenjük tojással, villával néhány helyen megszurkáljuk, majd közepesen forró sütőben húsz percig sütjük.
|