Kell keresni egy 2,4 dl űrtartalmú poharat/bögrét. Nálam ez egy akció nutellás pohár.
3 pohár finomliszt (vagyis 7,2 dl) én fehér tönköly és rétes lisztet használtam
1,5 teáskanál só (nekem kevés volt az 1 és 1/4)
1/8 kocka friss vagy 1/4 tk porélesztő porélesztőből csak a francia megbízható minőségű a budafoki nekem mindig rossz volt
1,5 pohár víz (vagyis 3,6 dl)
Lépések:
Kiméred, összekevered 2 perc alatt.
12 órát lefedve békén hagyod, erjedni.
Lisztes felületre borítod és hajtogatod.
Lefeded és békén hagyod 2 órára.
Sütőt, edényt melegíted legmagasabb fokozatra.
Beleteszed a tésztát.
30 perc lefedve. 20 perc tető nélkül.
Toporogva ugrálsz, amíg ki nem hűl, hogy egyed langyosan.
Részletesen:
Hozzávalókat mind beleöntöd egy lábasba, aminek van teteje és minimum 2 literes. A Jamie Oliver ezt simán egy 20 literes lábosba nyomatná, de mi ne legyünk ilyen botorok.
Lazán összekevered, amihez én egy kanalat használtam, de a videón kézzel csinálják, hatékonyabban. Nem dagaszt, csak kever/elegyít.
Lefeded és 12 órán át békén hagyod. Ezért mondtam este 8-at. Mert akkor reggel 8-kor kell folytatni.
12 óra elteltével kiborítod egy erősen lisztezett felületre, ami nálam egy jó minőségű sütőpapír, t3vnél pedig folpack. Fogod a két szélét és egymásra hajtod, majd erre merőlegesen még egyszer egymásra hajtod. Erre azért van szükség, mert ahogy nyomorgatod a tésztát, megállítod az erjedési folyamatot.
T3v becsomagolta folpackba, én meg erősen lisztezett állapotban visszatettem a lábosba a hajtogatással lefele. Lefedve még két órát kell keleszteni. Én 1,5 óra elteltével kerestem egy lábost amiben sütni fogom (kell hozzá süthető fedő). Lehet hozzá bármilyen formát használni., a kenyér fel fogja venni a formát. Ez nem egy olyan kenyér, amit meg lehet formázni és majd tepsin megsütni, mert elfolyna és lenne jó kis pizzád, ami minden lenne csak finom nem.
A sűtőt a legmagasabb fokozatra kell kapcsolni, ami nálam légkeveréssel 250C° és betenni az edényt, amiben sütni fogod. Amikor letelik a két óra kelesztés és az edény átforrósodik, akkor az edényt kiveszed és beledobod a tésztát a hajtogatott felével, továbbra is lefele. Ennél a pontnál lehet vízzel sprickolni, magokkal szórni.
Lefedve 30 percig kell sütni, majd fedő nélkül 20 percig. Nálam elég volt a sütési idő, t3vnek kevés volt, így 30+30 percig sütötte.