Kalács-Kakaós, leveles briós-Masala
2007.09.23. 10:23
Kakaós, leveles briós-Masala
Hozzávalók: 5 dkg Budafok élesztő, 1 kg liszt, 8 egész tojás, 2 dkg só, 1,5 dl tej. A kakaós margarin hozzávalói: 30 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 2,5 dkg kakaópor (cukor nélkül).
A kakaós margarinhoz a kakaót, a porcukrot és a margarint (vajat) előző nap egy tálban összekeverjük, ujjnyi vastag négyzetet formálunk belőle és a hűtőbe tesszük. Az élesztőt kevés cukorral a tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt egy tálban homogén tésztává dagasztjuk. A kész tésztát két órán át hűtőben pihentetjük.
Ezután lisztes táblán négyzet alakúra nyújtjuk és az előző nap elkészített margarinlapot belehajtjuk egy könyvhajtással (4 réteg), majd 30 percre visszatesszük a hűtőbe pihenni. A hajtogatást megismételjük és újabb 30 percig pihentetjük a hűtőben a tésztát. A pihentetés után a tésztát 4 tenyérnyi szélesre és félujjnyi vastagságúra nyújtjuk egyenletesen, majd az egészet szorosan feltekerjük, mint a piskótaroládot. Az így kapott rudat a sütőformának megfelelő hosszúságú darabokra vágjuk.
A tésztadarabokat hosszanti irányban félbe, majd újra félbe vágjuk. Az így kapott két tésztaszálat összefogjuk, a kikent sütőformába tesszük és meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd 180–190°C-on 20–30 percig pirosra sütjük.
|