Süti-Sáfrányos-Kardamommos koszorú, marcipánnal es vaníliával töltve-Ildikó
2007.09.23. 10:47
Sáfrányos-Kardamommos koszorú, marcipánnal es vaníliával töltve-Ildikó
Elkészítés:
Melegíts fel kb 37C-fokosra 5dl tejet, majd egy részét vedd ki és ebben kevés cukorral futtasd fel 5dkg élesztőt. A többi tejbe tegyél bele 15dkg jó minőségű margarint, és olvaszd fel benne. Mérj ki 13dl finomlisztet, tegyél bele 1,5dl kristálycukrot, 0,5gr sáfrányt/el is hagyható, de ettől lesz szép sárga, és az ízén is dob/ 2tk őrölt kardamomt, majd a közben felfutott élesztőt és a vajas tejet. Dolgozd jól össze, és keleszd meg.
Én a mosogatóba szoktam jó forró vizet engedni, ebbe teszem a tálat amiben a tészta van, így kb 20 perc alatt kétszeresére kel. Ilyenkor szépen visszadagasztom, majd ismét megkel, most már sokkal gyorsabban, és még egyszer én biza visszagyömiszkölöm, mert sokkal könnyebb lesz a tésztája. Amikor újra megkelt, kiborítom egy lisztes deszkára, kisodrom kb 0,5cm vastagra, /jó nagy lesz/ Majd megkenem olvasztott margarinnal, jól megszórom 3-4cs. vaníliás cukorral, és 500gr marcipánt rászeletelek elosztva. Lehet kisodorni is a marcipánt, de így nekem egyszerűbb. Feltekerem, majd koszorút formálok belőle egy sütöpapirral kibélelt sütőlapon, bevágom jó mélyen egy éles késsel, hagyom letakarva kelni meg 10 percet, megkenem felvert tojással, megszórom gyöngycukorral, és 185-200fokon kb .35-40 percet sütöm.
|