Sós-Kréker – Angi7711
2007.09.23. 11:02
Kréker – Angi7711
A Kenyérsütés c. könyvből, eredeti recept:
Hozzávalók 2 db-hoz: 40 dkg búzaliszt, 2 tojás, 5 dkg olvasztott vaj, 1 EK só, 1 EK cukor, 2 dl tej, Szóráshoz szezámmag, mák.
Kemény tésztát készítünk a hozzávalókból, cipót formázva 2 órát pihentetjük.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, vagy olajjal kikenjük azt. A sütőt 220 fokra melegítjük.
A tésztát elfelezzük, és a 2 tepsin 1-1et a lehető legvékonyabbra nyújtjuk. Megszórjuk szezámmaggal, mákkal. A krékert a sütőben (villanynál középen, légkeveréssel 200 fokon) 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész krékereket kivesszük, és 6-6 db-ra törjük. Egészen frissen, egy pohár borral vagy sörrel a legfinomabb :))))
Saját verzió, féladag, egy tepsire:
5 dkg búzaliszt, 5 dkg rétesliszt, 10 dkg tk búzaliszt, 1 tojás, 1 TK só, 1 TK barnacukor, 1 TK tahini (kihagyható), 3 dkg olvasztott vaj, 0,7 dl víz.
A készítés uaz, mint fentebb. Megszórtam szezámmaggal, és picit azt is belenyújtottam a tésztába.
Melegen könnyebb szeletelni, mint kihűlve, de legközelebb már nyersen fel fogom kisebb négyzetekre vágni. Hogy még ropogósabb legyen, én a sütőben, zárt ajtónál hagytam kihűlni. Szerintem csak a fantázia szab határt, milyen ízesítéssel készülhet még. (reszelt sajt, köménymag, stb
|