Süti-Piskóta tekercs-Kartika
2007.09.25. 08:36
Piskóta tekercs-Kartika
Alaprecept:
3 egész tojás
15 dkg kristály cukor v. világos barnacukor
2 z.vaniliás cukor
11 dkg liszt
½ csomag sütőpor
5 evőkanál víz
(ezután ezt variálom kedvem szerint, lehet piskóta tekercs, gyümölcstorta formában gyümölcs torta, aszalt gyümölccsel őzgerincbe, vagy teszek a felébe kakaót, fele marad fehéren és rétegezem valamelyik is tepsiben, vagy mentaport keverek hozzá és menta ízű piskota-csokikrémmel isteni!)
Elkészítés:
Most a tekercs:
3 tojás, sárgáját 15 dkg cukorral (lehet kevesebb ha valaki kíméli magát a cukortól, én most vil.barna cukorral csináltam) fehéredésig keverni, majd bele tenni 2 vaníliás cukrot, és lassan 5 evőkanál vizet.
Közben 11 dkg lisztbe tettem fél zacskó sütőport, és ezt lassan a fehéredésig kevert sárgájába tettem, még tovább kevertem magas fokozaton (az a jó ha sok a buborék, a levegő benne)
Ezután (lemosni a habverőt, én robotot használok) tiszta robotkeverővel felverni keményre a 3 tojás habját. Amikor ez meg van lassan hozzáadni fakanállal a sárgájához, összekeverni és 3-4 kanálnyi kivételével elsimítani a sütőpapírral kibélelt nagy gáz tepsire. (nem lett teljesen szélétől, széléig, de nem folyik el megáll rajta)
Eztán a kimaradt 4-5 kanál fehér piskótamasszához keverek 1-2 kanál kakaóport és ebből a már elsimított piskóta kis kanállal halmokat rakok különböző helyekre. Ez összefolyik, és mégis egybemarad a fehér részben és csodaszép szint és érdekességet ad a piskótalapnak.
Hamar megsül mert vékony a lap. Amikor még világos, de már sült (én régi módon tűpróbával nézem meg) akkor kiveszem és jól bevizezett, kicsavart konyharuhára borítom. Lehúzom róla a papírt és óvatosan feltekerem jó szorosan, majd megtámasztom, hogy nem tudjon kinyílni a konyharuha.
Amíg hűl csinálom a krémet. Én főzött krémet használok:
4 kanál lisztet tejjel simára keverek, majd felengedem kb. 2 dl tejjel lassan adom hozzá és pár perc alatt nagyon sűrű krémet főzök belőle. Ebbe teszek kb. 20 dkg vajat v. margarint és ízesítem kedvem szerint. (vaniliával, csokoládéval, kakaóval mikor mihez van kedvünk, mivel akarom tölteni a piskótát)
Kitekerem a konyharuhából, deszkára rakom megkenem, visszatekerem, bekenem kivülről, diszítem.
|