Süti-Diós-almás rétes-bezsa- Varga Gábor
2007.09.25. 09:04
Diós-almás rétes-bezsa- Varga Gábor
http://desszert.eu/
Elkészítési idő: 130 perc Sütés: 185 C-on
Hozzávalók (10 szelethez)
A tészta: 1db tojássárgája 70g liszt 30 ml tej 1/2 csipet só
A tésztába kent zsiradék: 75g zsír 75g liszt
A töltelék: 1 citrom leve 660g (3db) alma 10g van cukor 90g dió (én a diót nem daráltam, hanem csak darabosra vágtam) 25g édes morzsa (darált háztartási keksz) fahéj 40 g porcukor
A kenéshez, és szóráshoz: 15g olvasztott zsír 25g édes morzsa (darált háztartási keksz) |
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozod, nagyon ragacsos tésztát kapsz. Lisztezett deszkára kikaparod a tálból. Letakarod, és 10 percig békén hagyod.
A tésztára való kencét összegyúrod.
Kinyújtod a tésztát, erősen lisztezed, mert ragad és utána egy kenő késsel szépen elkened rajta a kencét. Én kanálnyi adagokat raktam rá és úgy kenegettem, mert hajlamos felgyűrődni és akkor elszakad ( ami ilyenkor még nem nagy probléma).
Amikor ezzel kész vagy szépen feltekered mint a beiglit és beteszed a hűtőbe kb. fél órára, de előző nap is elkészítheted.
Bekapcsolod a sütőt 185 fokra légkeverésesben 175 fok.
Amíg a tészta hűl, addig elkészíted a tölteléket.
Az almát megtisztítod, kivágod a magházat, én 8 felé vágtam és 1 cm-es darabokra szeltem.
Aztán összekevered a többi hozzávalóval és félreteszed.
Aztán szépen elkezded kinyújtani.
Én most másodszor sütőpapíron nyújtottam, mert így könnyebben be tudtam tenni a tepsibe.
Megkenem olvasztott zsírral ( vigyázat a zsír csak langyos legyen.)
A közepét megszórtam kekszmorzsával és ráhalmoztam a tölteléket.
Aztán az alsó részt ráhajtottam, majd a felső részét is ráborítottam.
A sütőpapír segítségével beraktam a tepsibe. Megkentem olvasztott zsírral és beraktam a sütőbe és 25-30 perc alatt megsütöttem. Mikor már nem volt forró porcukorral megszórtam.
Legközelebb ketté vágom a kinyújtott tésztát, és két rudat csinálok mert amikor a tepsiben behajtottam akkor kirepedt a hajtásnál. Ezt úgy gyógyítottam meg, hogy a végéből levágtam egy darabka tésztát és befoltoztam vele.
Remélem mindent leírtam, jó munkát.
![Almás-diós rétes 001.jpg](http://s4.images.www.tvn.hu/2007/09/23/11/55/www.tvn.hu_9014994fd0f7370fe4b3722cd64a53f4.jpg)
|