Befőzés-Zölddió-befőtt - Masala-mindmegette
2007.09.27. 10:14
Zölddió-befőtt - Masala-mindmegette
Hozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió 2 evőkanál 10%-os ételecet kb. 1,5 l víz 1 kg cukor 8-10 db szegfűszeg fél-fél narancs és citrom héja 0,5 dl rum
Elkészítés: A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó. Jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszurkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben, a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget meg a citrusok reszelt héját. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át, állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, végül jól lezárjuk.
Az én változatom kísértetiesen hasonló, csak az ecetes főzést én kétszer csinálom, de valószínűleg így, egyszer is elég.
A másik változat, hogy a szirupot 4 dl vízből és 1 kg cukorból főzöm és ebben a diót megfőzöm az újraforrástól számítva 4 percig. Ebben a lében hagyom kihűlni, és másnap üvegekbe rakom a diót, a levet felforralom, ráöntöm, és vízben kigőzölöm az újraforrástól 20 percig. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.
Évek óta csinálom és eddig mindég elég volt az egyszeri szirupos főzés a vizes dunsztolással együtt. Nekem ez egyszerűbb, mint a háromszori szirupozás.
|