Torta-MARSHMALLOW-Fondant -Ildiko
2007.10.01. 20:05
MARSHMALLOW-Fondant Tortara disziteshez/pillecukros –tortabevono,melegen felvinni!/
Hozzavalok: 1 csesze mini Marshmallow/vagy 10 db nag yes olloval kicsi db-okra vagni/ 1 ek viz, 1 ½-1 3/3 csesze porcukor/En nemigen mericskelem, ahogy osszedolgozom HA szukseges mindig kis db-onkent adagolom hozza hogy egy szep gyurhato “gyurma”kemenysegu keplekeny massza legyen vegul/
Elkeszites:A Marshmallowot es a vizet tedd bele egy olyan uveg talba ami a mikroba szabad hogy hasznald. Tedd a mikroba es melegitsd 20-30 masodpercig amig a pillecukor nagyobb es puhabb lesz.
Kevergesd jol egybe amig egyfajta “leves”lesz/allagu!/ de maradnak meg benne darabok. Lassan es ADAGOKBAN! Hozzaadagolod es kozben kanallal mindig egybedolgozod jol. Ha mar kanallal nemmegy az osszedolgozas akkor ujjaddal ellenorizd le milyen meleg es tovabb mar kezzel dolgozod hozza a porcukrot./gyurod/ Gyurma puhasagunak kell lennie es jol formazhato.
Eltartasa:Legmentes lezart muanyag dobozban v. plesztik zacskoban.
Tippek:EZ a fajta fondant ugyanugy alkalmazhato es gyurhato mint a roll fondant.NEM szukseges “Specialis”eszkoz hozza.Jo vekonyra kirollnizhato es konnyen “reparalhato”. Konnyu vele dolgozni. Egyparszor kirollnizni egymas utan ugyanugy mint a fondantnal.
HA! : TUUL SOK porcukrot raksz hozza akkor viszont konnyen szakad vagy beszakad!!!Eltarthatosaga: Egeszen addig amig AZ a pillecukor”illetve a Marshmallovra volt irva.
Ha ujra bekemenyedne, akkor par masodpercre rakjad ujra a mikroba es ujra gyurhato –keplekeny lesz. /ellenorizd le a homersekletet az esetleges egesi sebek elkerulese vegett!/
Szinezheted par csepp etelfestekkel tetszes szerint. HA viragot vagy rozsat stb keszitesz belole, akkor hagyhatod IGY a levegon megszaradni. Megkemenyedve is jol fogyaszthato! Gyurmaformakba belenyomva is kivaloan felveszi a format!
Csokifondanthoz adhatsz 2 ek olvasztott csokit + 1 ek kakaopudert. Ennel!-a valtozatnal vigyazz a porcukor adagolasaval, TALAN kevesebb kell bele majd mert kemenyebb less az allaga. FEHER csokit IS adhatsz hozza!
HA kevesebb porcukorral v hasznalod VAGY PICIVEL tobb vizzel akkor kituno folyekony tortabevono! ENNEL a valtozatnal gyorsan kell dolgoznod mert cask melegen jol kenheto. Utana mar NEM tudsz modositani a tortafelulet simasagan. Mivel EZT a fajtat melegen viszed fel, gondolj ra hogy cask a tesztara keruljon es NE a kremre./Visszaolvadhat: vaj, zselatin stb/
Kivanlo recept. Megeri kiprobalni, mert nagyon finom a vanilia ize vegett is. HA lehet eredeti Marshmallowot vegyetek. NE ilyedjen meg senki elsore amit leirta, egy probat meger!! A gyerekek nagyon fognak orulni!Sok sikert!!
Szia ILDIKONL!
Az eredeti recept: 16x28 g pillecukor 2X45 g porcukor 2-5 evőkanál víz
Vajjal kikent tálba beleteszed a pillecukrot, 2 kanál vizet és elkezded olvasztani 30 mp-ig. Megkevered, majd újra olvasztod. Ezt mindaddig amíg nem, olvad föl Nálam ez olyan két és fél- három perc. Beleöntöd a cukor háromnegyedrészét összegyúrod. (kicsit várj előtte, mert megég a kezed) (tapasztalat) Ha ezt beledolgoztad mehet a többi cukor is. Ha nagyon kemény még egy kis vizet bele. Én ilyenkor szoktam szinezni is. Olvastam a másik topicon (e-margit), hogy ragad a kézhez. Nos ez így van, de ennek az a megoldása, hogy a kezedet állandóan vajazod. Akkor nem fog hozzáragadni. Én amivel olvasztás közbe is keverem, azt is be szoktam vajazni. Amikor formázom akkor is néha kell a kezemre egy kis vaj, mert egy idő után ragad. Nagyon jó formatartó Bevonáshoz is ezt az arányt kell használni. Egyébként én is csak most próbálgatom, de ez nagyon bejött. Hűtőbe neylonba rakva nagyon sokáig eláll. Ugyanúgy bánj vele mint a marcipánnal, csak az íze nem olyan:)) Egyébként én 14 g pillecukor 28g porcukorral csinálom. (kiszámoltam az arányokat) Azért pont ennyi, mert a pennyben kapható pillecukor egy szine 14 g Bocs hogy hosszú voltam.
|