KAlács-Hokkaidó kalács-limara
2007.10.22. 15:53
Hokkaidó kalács-limara
25 dkg tej (2,5 dl)
15 dkg tejszín
1 tojás (én 2 sárgájával csináltam)
9 g só (1 mk.)
8 dkg cukor
3 dkg tejpor (burgonyapelyhet tettem helyette)
7 g szárított élesztő (2,5 dkg friss)
54 dkg BL 80 liszt
6 dkg finomliszt
Gépben tésztát dagasztottam, nekem kellett még hozzá egy nagyon kevés folyadék. Duplájára kelesztettem, majd a kelesztőtálban visszanyomkodtam. 4 részre osztottam, kicsit hagytam pihenni, majd egyenként kinyújtottam, olv. margarinnal vékonyan megkentem, feltekertem. A tekercseket formába tettem, majd fél óra kelesztés után tojással lekentem és előmelegített sütőben sütöttem kb. 45 percig. Hatalmasra nőtt, és nagyon finom, pihe-puha, foszlós lett.
A receptet innen vettem:
http://macikonyha.blogspot.com/index.html
Hokkaidó kalács, gépi változat / Limara
Üstbe:
14 dkg tej
12,5 dkg tejszín
1 tojás (kisebb)
6 dkg cukor
1 ek. burg.pehely
csipet aszkobin
pici só
45 dkg BL 80 liszt
1,5 dkg élesztő
20 perc dagasztás után kikapcsoltam a gépet, majd 15-20 percig pihizett a tészta. Ezután kiborítottam, 4 felé vágtam, szokásos módon kinyújtottam, feltekertem, egymás mellé tettem az üstben. Hagytam hogy az üst 3/4 részéig keljen, ezután megkentem a tetejét tojással, rákapcsoltam a sütést.
Télen, vagy hidegebb időben a dagasztás-kelesztés programot rajta hagynám végig, vagyis míg azt üst 3/4 -ed részéig érne a tészta, azután kapcsolnám sütésre
.
|