Kenyér-Tk. kenyér aktív nyanyás kovásszal-Limara
2007.10.22. 17:54
Tk. kenyér aktív nyanyás kovásszal-Limara
Reggel 20 dkg nyanyát elkevertem 2 dl vízzel, 1 tk. cukorral és 20 dkg BL80 liszt,1,2 dkg élesztővel. Hagytam jól felfutni, valamivel több mint 1 órát állt.
Gépbe tettem, adtam hozzá egy kis pohár (140 g) joghurtot, aminek leöntöttem a levét, 2 tk. sót, 2 dkg vajat, 20 dkg tk. tönkölylisztet, 10 dkg fehér tönkölyt (vagy BL80), 5 dkg. tk. rozslisztet, 5 dkg BL80 lisztet, 2 ek. tejsavóport, és még 1 tk. barnacukrot.
Mikor kész a dagasztás, áttettem kelesztőtálba, majd 15 perc után átgyúrtam és hagytam duplájára kelni. Ekkor kivettem belőle 20 dkg-ot, azt eltettem a köv. kenyérhez nyanyának. Formáztam, ilyen lett:
Hagytam duplájára kelni, majd bevágtam (elfelejtettem fotózni:(( ) és hideg sütőben kezdtem sütni. 50 percig sült 230 fokon, majd kivettem a jénaiból és még 10 percig sütöttem 200 fokon. Ilyen lett:
Majd egy félóra múlva:
Nem bírtam ki és még langyosan megvágtam:
Az a randa luk formázási hiba.
Számomra is meglepő módon sokkal ropogósabb héjú, puhább bélzetű kenyér lett, mint a síma fehér kenyér. A tejsavópor bevált, szerintem sokat javított a kenyér állagán. Régóta készültem kipróbálni, tegnap végre nem felejtettem el és vettem, nem volt kár.
|