Panasonic 255 leirása képekkel
2007.10.22. 22:07
Előzmények
A Panasonic a harmadik kenyérsütőgépem, ezért ha nem nagy baj, a
leírásában kitérek az előző kettővel történő összehasonlításra is.
Mindjárt ezzel is kezdeném: Miért szántam rá magam arra, hogy ilyen
drága gépet vegyek?
Az előző kettővel (AFK BM-2, ill. Clatronic BBA 2866) több apró
problémám is akadt, ezek közül a legrosszabb, hogy az üstjük rövid idő
után ereszteni kezdett: minden sütés után szénkupacot produkálva
piszkítottak maguk alá :-) Az elsőnél ezt még a hanyagságom rovására
írtam (szegény simeringet nem ápoltam megfelelően), de a másodikkal a leggondosabb olajozgatás ellenére ugyanez
történt.
Miután a szüleim háztartásában 3 éve működik naponta (!) egy Pana,
döntöttünk - váltottunk.
A készülék
Egylapátos, oszlopszerű készülék, kellemes meglepetésként mégis fekvő
kenyeret süt (én jobban szeretem a fekvőt, mert a szeletei pont
megfelelő nagyságúak, szemben az álló, négyzetessel, amiből 1 túl
kevés, 2 túl sok a gyerekeknek az iskolába elvinni). Na jó, nevezzük
inkább félig fekvőnek, ennél azért léteznek hosszúkásabbak is. Nekünk
mindenesetre pont tökéletes.
A csomagban két lapát található: egy normál és egy rozskenyérhez való
(lásd a fényképen). A lapát nagyon lazán ül a csapon, mondjuk ki:
lötyög. Az ismerkedés első tíz percét azzal töltöttem, hogy próbáltam
kideríteni, hogyan kell úgy rátenni a lapátot, hogy az szilárdan
illeszkedjen. Nos, sehogy. Kábé 30 fokot lötyög. De ez végül is semmi problémát nem jelent,
különös módon mégsem marad a kenyérben a sütés végén.
Működés
Rengeteg programot tartalmaz, ezek a szokásosak, hadd ne soroljam fel,
benne vannak a használati útmutatóban. A magokat egy magadagolóba kell
tenni, ami automatikusan kinyílik a dagasztás vége felé. Ez azért
roppant praktikus, mert az AFK/Clatronic tíz lelőhetetlen, hangos
visítással adta tudtunkra, hogy eljött az idő, ha magokat akarunk
beletenni, akkor MOST kellene. Igaz, a magadagoló aránylag hangos
csattanással nyílik (mágneszár), de jó hír, hogy ezzel túl is vagyunk
a procedúra leghangosabb részén! A gép ugyanis hihetetlenül halkan
dagaszt. Az AFK/Clatronic alá külön gumilapot kellett tennünk, hogy ne
jöjjenek fel a szomszédok, és a teteje is hangosan dübörgött a fel-le
rázkódástól. Ehhez a témához jegyzem még meg, hogy a Pana az
indításkor sem sivít, és a sütés befejeztét 8 diszkrét, nem fülsiketítő
sípolással adja tudtunkra.
A hozzávalókat az összes általam ismert internetes oldallal és
gépleírással szemben pont fordított sorrendben kell beadagolni:
először a szárazakat, majd a végén a vizet. Ezt nem nagyon értem, sőt,
nagyon nem értem, akinek van ötlete, szóljon bátran! Mindenesetre az
biztos, hogy ezzel a fura fordított sorrenddel is mindent össze tud
dolgozni, egyik sarokban sem maradnak lisztfoltok.
Az első néhány nap után viszont már a szokásos módon teszem be a hozzávalókat: először a folyadékokat, rá a lisztet (könnyebb szárazon tartani az élesztőt).
A vekni
Jó munkához idő kell. A Pana normál programja, a régebbi gépeimmel
ellentétben nem 3, hanem 4 órás. A dagasztás-kelesztés-ejtés ideje és
módja profizmust tükröz, az eredmény magáért beszél! A két előző gép
is finom kenyereket produkált, azonban azok másnapra már kissé
gumiszerűek lettek, s a héjuk is vastagabb volt. A Panasonic veknijében
talán kisebbek a lyukak (viszont több van belőlük), a textúrája
sokkal-sokkal puhább, finomabb. Az eleve óriási különbség (ami
számomra megbocsáthatóvá teszi az árkülönbséget) másnap és harmadnap
még inkább előugrik: a kenyér még mindig finom, még mindig finom, még
mindig finom... Már persze ha maradt belőle ;-)
Hátulütők
Vannak, vannak... De lehet velük élni.
Az egyik, hogy nincs kémlelőablak. Jó, tudom, a kémlelőablak
legtöbbször úgyis csak problémákat okoz (nem sül meg alatta a kenyér),
de azért én szeretem nézni, ahogy gombóccá áll össze a massza, meg
hogy hol tart éppen.
A másikat ezennel visszavonom. Hiányoltam a hálózati kapcsolót. Később kiderült, hogy nyugodtan bedugva lehet hagyni, a Start/Stop gombbal a program lejárta után ki lehet kapcsolni, s a „Programválasztás” gombbal pedig bekapcsolni. Javaslom, akinek más gépe van, próbálja ki az is ezt a módszert – hátha működik…
A harmadik az ára, ugye... A másik két gépet 30-40 euróért vettük, ezt 160-ért,
hát nem teljesen ugyanaz a kategória...
Összefoglalás
Egylapátos, 300-600 g liszt, időprogramozás. Nagyon halk.
Rendkívül finom, puha, sokáig friss kenyér.
Fő hátránya az ára, s van, akinek a 4 óra sok az alapprogramra (igaz, ennek fejében különlegesen foszlós kenyeret süt).
|