Péksüti-Limara új kiflije és változatai
2007.10.23. 14:59
Limara új kiflije
2007.10.16. 10:45
Limara új kiflije
A kifli viszont nagyon jó lett. Csináltam róla fázis képeket.
12 dkg régi nyanyám
volt itthon, ahhoz tettem
2 dl langyos vizet,
1 dkg élesztőt,
1 tk. cukrot és
20 dkg lisztet.
Nokedli sűrűségű lett. Robotgéppel jól kikevertem, majd hagytam szobahőmérsékleten felfutni. Sajnos nem figyeltem az órát, de kb. 1 órát pihizet. Beleöntöttem az üstbe, adtam hozzá még
1,2 dl vizet,
2 tk. sót,
40 dkg lisztet,
0,5 dl olajat és
2 ek. tejport.
Dagasztás után kelesztőtálba ment, kb. 20 perc után átgyúrtam, majd hagytam duplájára kelni. Lusta voltam egyenként formázni, így mikor kiborítottam, ketté vágtam a tésztát, majd jó vékonyra nyújtottam. Szép hólyagos volt.
Mindkét lapot 6-6 darabba vágtam, feltekertem, tepsiben újra keltek kb. 1 órát, órát ismét nem néztem. Lespricceltem vízzel, megszórtam nagy szemű sóval, és ment a sütőbe, 200 fokon 25 percig sült. Nagyon jó szerkezetű, könnyű, ropogós héjú kifli lett.
Moha is megsütötte a liszt egy részét lecserélte tk. lisztre.
Tk.lisztes kifli vagy zsemle Limara új receptje / Moha
20 dkg tk.lisztes öregtészta
2 dl langyos víz
1,2 dkg élesztő
1 tk.cukor
20 dkg BL 80 liszt
Ezeket kikeverem, állni hagyom 1 órát szobahőmérsékleten lefedve.
Hozzáadni:
80 ml víz
50 ml tej
2 tk.só
2 dkg vaj
aszkorbin csipetnyi
20 dkg BL 80 liszt
20 dkg tk.búzaliszt
2 ek.burgonyapehely, magok ízlés szerint
Dagasztás,kelesztés,közben átgyúrás egyszer. Formázás,kelesztés 1 óra kb.,spriccelés,sütés.
Dagasztás közben figyelni kell a tésztát,lehet,hogy a tk.liszt miatt kíván még egy-két kanál vizet,ennek lágynak kell lenni,akkor lesz igazán könnyű szerkezetű
Ma megint sós kifli volt a rendelés. Most tejfölös változatban készült, de az új módszerrel. Az élesztőt felemeltem 2 dkg-ra, a nyanyát 15 dkg-ra. + folyadék helyett pedig 2 púpos evőkanál tejföl került a tésztába. Ilyen lett:
|