Kenyér-Limara új kenyere és változatok
2007.10.23. 19:01
Limara új kenyere
Reggel 15 dkg nyanyát elkevertem 2 dl vízzel (most hideggel, mert el kellett mennem itthonról), 1 tk. cukorral, 20 dkg liszttel és 1 dkg élesztővel. Robotgéppel alaposan kikevertem, a konyhapulton hagytam. Kb. másfél óra múlva jöttem haza, addigra gyönyörűen felfutott, az eredeti térfogatának két és félszerese volt kb. Az üstbe tettem még 1,2 dl vizet, 2 tk. sót, csipet aszkorbint, 2 dkg vajat, 1 ek. burg. pelyhet és 40 dkg lisztet.
Amennyiben a tészta szép síma, a dagasztás utolsó 5 percét érdemes elhagyni, mert ekkor már melegít a gép és könnyen elkovászolódhat a tészta. Vagy nyitott tetővel dagasztani a végén.
Mikor kész volt a dagasztás, áttettem kelesztőtálba, kb. 15 perc után átgyúrtam, majd hagytam duplájára kelni. Formázás után így nézett ki:
Szokásos módon kelesztettem, bevágtam, tovább kelesztettem és ment a sütőbe. Ilyen volt mikor kisült:
és ilyen lett cserepekkel:
1 kilós kenyér lett, 15 dkg -ot el lehet venni belőle nyanyának a köv. kenyérhez az első dagasztás végén.
Moha is megsütötte az alábbi változtatásokkal.
Limara új kenyere,tk.lisztes / Moha változat
20 dkg tk.lisztes öregtészta, 2 dl langyos víz, 1,2 dkg élesztő, 1 tk. cukor, 20 dkg BL 80 liszt.
Ezeket jól kikevertem,állni hagytam 1,5 órát.
Hozzáadtam:
120 ml víz 20 dkg BL 80 liszt
2 tk.só 20 dkg t.búzaliszt
aszkorbin 2 ek. burgonyapehely
Dagasztás,kelesztés duplára,közben egyszer átgyúrás. Formázás,kelesztés duplára,bevágás,kelesztés még,spriccelés,sütés.
Azt vettem észre,hogy a kelesztési idők kicsivel hosszabbak lettek,mint egyébként.
|