Süti-Fekete-erdő torta-kisTomika
2007.11.14. 15:02
Fekete-erdő torta-kisTomika
Hozzávalók:
1db 26 cm-es tortaformában sütött kakaós tortalap. Én 5 tojásból sütöttem.
1 nagyüveg kimagozott meggybefőtt
1 cs. vaniliás pudingpor
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
3+1+3 dkg porcukor
5+4 dl tejszín
1+1 cs. habfixáló
2 dkg kakaó /holland 20-22 %-os/
A tortalapot 3 egyenlő részre vágtam. A meggybefőttet leszűrtem, ha nincs 5 dl a lé, akkor pótold ki. A befőttlé felével elkevertem a pudingot és a fahéjat. A másik felét odatettem forrni 3 dkg porcukorral, majd hozzáadtam a pudingos-fahéjas keveréket, állandó keverés mellett sűrűsödésig főztem. Tűzről lehúzva belekevertem a meggyet, kihűtöttem. A 2 dkg kakaót elkevertem kb. 1 dkg porcukorral és 2-3 ek. vízzel. Az 5 dl tejszínt 1 cs fixálóval kemény habbá vertem, a végén hozzáadtam a sűrű kakaót. Az első kakaós lapra az így elkészített kakaós hab felét kb. 2,5 cm vastagon rákenem, a szélén kb 1,5 cm-es peremet képeztem , az így létrehozott kerek "árokba" beleteszem a meggyes puding felét, erre rá a második kakaós lap és mégegyszer a hab, a meggy, majd erre a harmadik lap, finoman összenyomva egy kicsit. Ha valaki még gyakorlatlan vagy biztosra akar menni, akkor jobb, ha mindezt tortaformában viszi véghez, úgy biztos nem dől ki a torta oldala. Ebben az állapotban jó, ha kb 4-5 órát hűtjük. / én este szoktam idáig eljutni és egész éjszaka pihen/
Amikor jól meghűlt, akkor a 4 dl tejszínből a 2. fixálóval és 3 dkg porcukorral kemény habot verünk, habzsákba töltjük és bevonjuk vele a tortát .A szélére még nyomtam habrózsákat meg a közepére. Gőzön olvasztott csokival megcsurgattam a rózsák tetejét meg a torta oldalát. A közepe meg a széle között megszórtam reszelt csokival. A habrózsákra koktélcseresznyét raktam.
Remélem mindenkinek sikerül, lehet még gyümipálinkával meglocsolni a tésztát kenés előtt, meg a bevonó fehér tejszínhabba is lehet tenni, de nálunk nem szeretik .
|