Karácsony-Mézesház, fenyődíszek mézestésztából / Moha
2007.11.14. 15:12
Mézesház, fenyődíszek mézestésztából / Moha
Tészta: 1 kg finomliszt, 30 dkg porcukor, 1 pici késhegynyi szódabikarbóna, 6 tk. mézesfűszer,20 dkg méz, 15 dkg margarin, 4 ek.meleg víz, 4 tojás.
A szárazakat összekeverem, a mézet a margarinnal megolvasztom,belekeverem a vizet is. A liszthez teszem a tojásokat és a már nem forró mézes keveréket,gyorsan összedolgozom a robotgép gyúrópálcájával,majd egy cipót formálok belőle. Folpackba teszem és hűvös helyen,de nem a hűtőben! pihentetem.( lehet egy éjszakát is,de elég 3 óra is)
Lisztezett deszkán kb.3 mm vékonyra nyújtom és a sablonok alapján kivágom a darabokat belőle.Sütőpapíros tepsire teszem,tojássárgával kenem és magokkal díszítem. 175 fokon kb.12-14 percig sül. Ezeknek keményre kell sülni,mert csak így tartja a formáját.
Kihűlés után lehet a házakat összeragasztani. Ehhez egy nagyobb teflonserpenyőben kevés cukrot olvasztok,majd ezt takaréklángon tartom. Ebbe mártom bele az élét a daraboknak és ragasztom egymáshoz őket. Amit nem lehet mártani,oda hurkapálcával kenem rá az olvadt cukrot,gyorsan kell vele dogozni. Dísztéshez egy fél tojásfehérjét habbá verek és annyi porcukrot adagolok hozzá,hogy sűrű krém legyen. Egy fogpiszkálóval rajzolok a kezemre vele,nem szabad,hogy szétterüljön,akkor jó.
Ebből a tésztából készülhet karácsonyfadísz is,sütés előtt kilukasztva,hogy fel lehessen fűzni.
Zacskóba teszem,sarkára pici lukat vágok,így lehet vele írókázni.
|