Süti-Képviselőfánk (Tóthné Pánya Marianna-Házi Sütemények)-Zitti
2007.11.30. 18:19
Képviselőfánk (Tóthné Pánya Marianna-Házi Sütemények)-Zitti
A fánkokat előre el lehet készíteni, akár 1 hétig is elállnak. Ez a recept apai nagymamámtól maradt rám, aki nagyon jól tudott sütni, több mint 100-féle sütemény recéptjét ismerte.
Hozzávalók 18-20 fánkhoz:
Tészta: 10 dkg zsír, 20 dkg liszt, 5 tojás, 2,5 dl víz ,csipet só, késhegynyi sütőpor.
Krém: 6 tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 cs vaníliacukor, 10 dkg liszt, 4 dl tej + tejszínhab (4 dl tejszínből)
A vizet a sóval és a zsírral felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet, közben folyamatosan keverjük, amíg a táltól el nem válik.Kihűtjük (30 perc) és a tojásokat egyenként jól beledolgozzuk. Az utolsóval egy késhegynyi sütőport is. A tészta akkor jó, ha aranysárga és fényes. Margarinna lkikent tepsibe kanállal diónyi kis halmokat rakunk, egymástól 7 cm távolságra, és egy órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Amíg a tészta áll, elkészítjük a krémet. A tejet felforraljuk a kristálycukor felével és a vaníliacukorral. A lisztet elkeverjük a tojások sárgájával és egy kevés tejjel. Beleöntjük a forró tejbe és gőz fölött sűrűre főzzük. Még melegen beleforgatjuk a cukorral felvert tojások fehérjét.
A sütés előtt 1 dl vizet szétspriccolunk a tepsibe (én a sütőbe spriccoltam a vizet), hogy gőzt adjunk a tésztának. Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük a fánkokat.
A sütő ajtaját nem szabad kinyitni a sütés alatt, mert a tészta összeesik, és többé nem nő meg. A megnőtt fánkokat, ha kihűlnek, felvágjuk és megtöltjük a vaníliás krémmel és a felvert tejszínhabbal.
Tanácsok: Minél tovább pihentetjük a fánkokat, annál szebben megnőnek, de az is előfordulhat, hogy nem nőnek meg, de akkor se keseredjünk el! Ennek több oka is lehet, nem jó minőségű a liszt, nem zár jól a sütő ajtaja, vagy nem dolgoztuk elég jól bele a tojásokat, nem lett fényes a tészta. Ha kisültek a fánkok, hagyjuk a tepsit a sütő ajtajában néhány percig, akkor nem esnek össze. A tejszínhab akkor lesz jó kemény, ha habfixálót, vagy felfőzött és lehűtött zselatint keverünk hozzá, mielőtt felvernénk. (1 dl vízben 1 kanál zselatint felfőzünk, és ha kihűlt, a 2 dl tejszínhez tesszük) (én nem szoktam beletenni a tejszínbe semmit, mert én kirakom az asztalra a fánkokat, külön a krémet, és külön a habszifonba a tejszínt, és mindenki maga töltöget a kis fánkocskáját úgy ahogy szeretné. Így a tészta sem ázik el a krémtől, és nem marad feleslegesen megtöltött fánk. Nagyon hangulatos szokott lenni ez a "csináld magadd" akció, vendégeknél is bejött eddig:)
Már többször elkészítettem, nagyon jó recept, amatőrként először elkészítve sem volt bonyolult
|