Süti-Mézespuszedli, puha Lajos Mari / Moha
2007.12.03. 15:28
Mézespuszedli, puha Lajos Mari / Moha
125 gr vaj/ margarin 3 tojás
125 gr méz 1 citrom
250 gr porcukor 1-1 citrom és narancs héja reszelve
250 gr finomliszt 1 kk. szódabikarbóna
250 gr tk.búzaliszt / rozsliszt 2 ek. mézesfűszerkeverék
A mézet a vajjal felolvasztjuk,majd hagyjuk hűlni. A tojásokat a porcukorral és fél citrom levével,reszelt héjakkal simára keverjük,hozzáadjuk a mézes keveréket is.
A lisztet,szódabikarbónát,mézesfűszert összekeverjük és több részletben a mézes-tojásos masszához keverjük. A tészta híg lesz,nem kell megijedni! Elsimítjuk a tetejét,folpackkal letakarjuk és egy éjszakára mehet a hűtőbe.
Másnap lisztes deszkán átgyúrjuk, 8 db kb. 4 cm átmérőjű rudat formálunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk,a darabokat lisztes kézzel diónyi gombócokká formáljuk és sütőpapíros tepsire tesszük,egymástól jó 3 cm-re.
Sütés: előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 10-12 perc. (stopperolni,mert egy perccel tovább sülve kemény lesz! Az első adagnál mindenki lesse,vegyen ki egyet 10 perc után,törje ketté,akkor látni,hogy átsült-e? Így belőhető a pontos sütési idő.)
Sütés előtt megkenve tojássárgával,lehet diót,mandulát,mogyorót tenni rá. Kisülve pedig díszíthető írókával,olvasztott fehér, vagy étcsokival,tortadarával,egyebekkel.
|