Péksüti-Gyors zsemle
2008.01.07. 18:18
Gyors zsemle gasztroblogok ( Dolce Vita, kicsi Vú, La Revue Rose, ...) / Moha
50 dkg liszt ( sima vagy BL 80) ( nekem BL 80 )
25 dkg tl.liszt
1 és 1/4 tk. szárított élesztő ( nekem 1,2 dkg friss élesztő)
2,5 tk. só
5 dl meleg víz
1 dl tej
1 ek. méz
A liszteket egy jó nagy tálban összekeverem a sóval és a szárított élesztővel. Egy másik edényben keverem össze a folyékony dolgokat ( én a friss élesztőt ebbe tettem) majd a liszthez öntöm és összekeverem. Tetszés szerint lehet villával, fakanállal,kézzel.
A tálat lefedem és meleg helyre teszem 1,5 órára. Alaposan lisztezett deszkára kiöntöm, 8-10 darabra vágom, és meghajtogatom.( kissé széthúzom négyzetre, jobbról-balról egymásra hajtom,majd ugyanezt a másik irányból is ) Eközben folyton lisztezni kell a kezet,tésztát, mindent. Hajtással lefelé lisztezett sütőpapírra teszem és még fél órát pihentetem. Közben a sütőt előmelegítem 220-240 fokra, alulra beteszek egy tepsit vízzel. Ha letelt a fél óra beteszem a sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütöm.
No eddig az eredeti recept, ahogy viszont én készítettem: az egyik gáztepsibe tettem a bucikat, erre rátettem fedőnek a másikat, így mentek sülni. Fedve 20 percet, aztán fedés nélkül még 10 percet sütöttem. Így lett megint jó ropogós,de vékony héj és puha belső.
|