Péksüti-Tejes kifli-Cristina
2008.01.21. 20:10
Tejes kifli-Cristina
Hozzávalók:
- 3 dl tej,
- 5 dkg margarin,
- 25 gramm cukor,
- fél mk só,
- 1 tojás,
- 55 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő
- csipet aszkorbin
A hozzávalókból gépben 20 perc alatt tésztát dagasztatok. Kikapcsolt gépben fél órát kelesztettem, majd újradagasztottam. 8-10 darabba vágtam lisztezett deszkán. Minden tésztadarabot egyenként kinyújtok és feltekerem kiflinek. Kissé lágy a tészta, bővebben kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le. Sütőpapíros tepsin fél órát pihentetem. (Jól meg kell kelnie, különben sülés közben szétreped. Nagyra kelnek a kiflik, ezért kicsit távolabb kell őket tenni egymástól.) Sütés előtt megkenem langyos vízzel, majd mikor megsült, hideg vízzel spriccelem meg. Lehet cukrozott tejjel is kenni sütés előtt és után is, de a férjem azt mondta, hogy úgy túl édes.
Először hosszában kinyújtom a tésztát, majd a felém eső részt lefele, a távolabbi részt széltében nyújtom meg, hogy kissé háromszög alakú legyen a tészta.
Andi változtatása
Tejes kifli sós változata
Cukrot 1,5 dekát
raktam,sót bő
teáskanállal és 1
evőkanál
lenmagpelyhet.
|