Kenyér-Jól bevált kenyerem / Limara
2008.01.27. 18:59
Limara öregtésztás kenyere
Az öregtészta hozzávalói:
- 3 dl lagyos víz,
- 1,5 teáskanál só,
- 50 dkg BL-80-as liszt,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 dkg élesztő,
- 1 evőkanál olaj
Ebből tésztát dagasztani, mikor leáll a gép kivenni az üstöt és hidegre tenni 12 órán keresztül. Folpackkal letakarni.
Másnap visszatenni a gépbe, amíg gombóccá szedi a tésztát. Ezután 20 dkg-ot visszatenni a gépbe az egész mennyiségből, majd a bevált kenyér receptjének a hozzávalóit hozzátenni. A gépben is meg lehet csinálni, csak akkor 20 dkg öregtészta helyett csak 10 dkg-ot tenni bele.
Limara jól bevált kenyere
-50 dkg BL-80-as liszt,
- 1,5 teáskanál só,
- 2 csapott evőkanál burgonyapehely,
- aszkorbinsav,
- 20 dkg öregtészta ( vagy 10 dkg kovász)
- 2 dl víz,
- 0,7 dl tej, (vagy víz)
- 1-2 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 dkg élesztő
Általában géppel dagasztatom, de ha időm engedi,kézzel. Gépben 20 percig dagasztatom, majd kissé még átgyúrom. Vigyázni kell, ne melegedjen át a tészta, mert különösen nyáron, könnyen elkovászolódik. A tészta rugalmas, könnyen kezelhető legyen, mikor átgyúrom, érezni kell, hogy visszaüt, akkor jó. Kelesztőtálba teszem, majd 20-30 perc után kissé átforgatom, majd duplájára kelesztem. Ekkor vékonyan lisztezett felületre borítom, a kezemmel ellapogatom, a hólyagokat finoman kinyomkodom belőle. Kb. kör formára nyomkodom, majd két oldalról a közepéig visszahajtom a tésztát, lenyomkodom. Elkezdem fentről magam felé tekerni, minden tekerés után összenyomom a tésztát, de nem gyötröm agyon. Formára igazítom
Jénait kibélelek egy sütőpapírral, beleteszem a tésztát, a jéni tetejébe vizet permetezek és hagyom jó duplájára kelni. Ez ideális esetben 45-60 perc, de minél lassabban kel, annál jobb. Ha nagyon meleg van, hűtőbe is mehet. Ha szépen megkelt, pengével bevágom, majd további 15-20 percig hagyom kelni, míg a bevágások szépen szétnyílnak.
Ekkor alaposan lespriccelem a tésztát, és körbe a jénait is. Hideg sütőben kezdem sütni, 220-230 fokra állítva, olyan 50-60 percig. Ha kisült, kiveszem, óvatosan mert a jénaiból kicsapó gőz nagyon éget, tapasztalat. A forró kenyeret hideg vízzel lepermetezem. Boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd a kenyér, ha jól dolgoztam.
Dagasztás végén lehet tenni bele 1-1 ek. len-, szezám-,napraforgómagot, ill. zabpelyhet is. Ha az első kelesztés végén elveszünk egy kb. 20 dkg-os darabot a tésztából, hűtőbe tesszük, akkor mindig van öregtésztánk, nem kell újra és újra készíteni.
|