Torta-Túrós zebratorta (Macikonyháról hozta Ildikó, én diétásítottam)
2008.01.28. 17:41
Túrós zebratorta (Macikonyháról hozta Ildikó, én diétásítottam)Cristina
A recept:
- 30 deka liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk édesítőszer
- 12,5 deka vaj (vagy 15 dkg margarin és 1 ek joghurt)
- 1 tojás
- 1 csipet só
A krémhez:
- 75 deka krémesre áttört túró
- 4 dl tejföl (vagy 4 dl sűrű joghurt)
- 1,5 dl olaj
- 3 tk édesítőszer
- 2 tojás
- 2 ek. citromlé
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 dkg cukrozatlan kakaópor
A tészta hozzávalóit öszegyúrom, és pihentetés nélkül kibélelek vele egy 28 cm-es kapcsos tortaformát. A túrókrém hozzávalóit (a kakaó kivételevel) egy nagy keverőtálba teszem, és kézi mixerrel addig keverem, amíg teljesen sima, csomómentes krémet kapok. Megfelezem a krémet, és az egyik felébe belekeverem a kakaóport. Elkezdem a forma töltését. Egy mártásos kanállal* elkezdem a tésztára kanalazni felváltva a kétféle krémet. Egész egyszerűen középre rakok egy kanál fehér krémet, erre egy kanál kakaósat és így tovább amíg a krémből tart. A szép minta elérése érdekében abszolút nem kell, sőt nem szabad kenegetni, magától fog szétterülni a formában. Mikor ez megvan, 175°C fokra előmelegített sütőbe** teszem, és kb. 50 perc alatt készre sütöm. Még 10 percig hagyom hűlni, és csak utána szedem le róla a forma oldalát. Felvágni csak teljesen kihűlt állapotban ajánlatos.
*Azért használok mártáshoz használatos merőkanalat, mert azt tapasztalam, annak van a legmegfelelőbb mérete. Nagyobb mint egy leveseskanál, és kevésbé folyik le róla a krém. Szebben lehet adagolni vele, és a csíkok is jobban mutatnak, láthatóbban elválnak egymástól.
**Hőlégkeveréses sütőben elég a 175°C fok, alsó-felső lángnál inkább 190°-200°C fokon kell sütni.
Szénhidráttartalma: 285,4 gramm.
|