Kenyér-Diétás barna kenyér- Cristina
2008.01.28. 17:43
Diétás barna kenyér- Cristina
A sütést megelőző este gyorskovászt készítek.
Hozzávalói: 3,4 dl víz
5 g cukor
1 ek 10 %-os ecet
100 g világos rozsliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1,1 dkg élesztő
Mindent a gépbe teszek ( a vizet langyosan) és 20 percig kavartatom vele, majd az üstöt kiveszem és kb. 1 órán keresztül a konyhában tárolom, hogy a kovász beinduljon, majd hűtőbe teszem üstöstül, másnap reggelig. Reggel kiveszem az üstöt, berakom a gépbe és hozzáadom a kenyér hozzávalóit.
Kenyér hozzávalói: 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g búzakorpa
50 g búzacsíra
1 mk őrölt kömény
1,5 tk só
20 g lenmag
1 dkg burgonyapehely
1,5 kk sikér
0,7 dl langyos víz
2 dkg olvasztott margarin
A gépben nyitott tetővel 20 percig dagasztatom a tésztát, majd tálba borítom és hagyom 3/4 órát kelegetni. Ekkor picit átgyúrom és kenyérkét formázok belőle. 11x22-es dobozformába teszem, bevágom és hagyom 2 órát kelegetni. (Picit berepedt a kelés elején, de nekem így is tetszik.) Nekem 2 ilyen dobozformám van, így azzal fedtem le és úgy is sütöttem. Sütés előtt langyos vízzel megspriccelem a kenyeret és a tetőt is. Előmelegített sütőben 1 órát sült.
Az össz szénhidrát mennyiség 418,8 gramm. Nekem 1050 grammos lett a kenyérkém, így 100 grammnyiban 40 gramm szénhidrát van csak. Tömör, igazi teljes kiőrlésűs kenyérke lett és cukrosoknak, mint és is, szerintem nagyon jó. Én már ettem belőle, szerintem finom. Nincs az a tömény rozsíze, mint a teljes kiőrlésű rozskenyereknek.
|