PéksüMásfél órás gyors zsemle diétás változatbanti-
2008.01.28. 17:47
Másfél órás gyors zsemle diétás változatban- La Revue Rose, kicsi Vu, Moha ötleteit figyelembe véve-Cristina
Hozzávalók:
- 200 g fehér tönkölyliszt
- 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 6 g friss élesztő
-1 jó púpos tk só
- 3 dl víz
- 1 kk méz
- 1 kk sikér
A liszteket egy nagy tálban összekeverem a sóval és a sikérrel. Egy másik edényben keverem össze a vizet, az élesztőt és a mézet majd a liszthez öntöm és összekeverem. Fakanállal sacc egy percig kevertem, épp hogy csak összeállítottam.(Mézet úgy csurgattam a mérőedénybe,hogy mérlegen volt közben, íg tudtam, hogy a méz 2 grammnyi.)
Tálba teszem, olajjal vékonyan bekenem a tésztát. A tálat lefedem folpackkal és meleg helyre teszem 1,5 órára, ami nekem a langyos radiátos teteje volt. Teljes kiőrlésű lisztet kevertem össze búzakorpával, azzal hintettem meg a deszkát, amire a kelesztési idő után kiborítottam a tésztát. 10 darabba vágtam, majd meghajtogattam. Nem kell szabályos zsömleformának lennie, agyonnyomorgatni nem szabad a tésztát.
Hajtással lefelé sütőpapírra teszem és még fél órát pihentetem. Közben a sütőt előmelegítem 220-240 fokra, alulra beteszek egy nagy tepsit vízzel. Fél óra pihentetés után beteszem az előmelegített sütőbe a zsemléket, 20 percet sül másik tepsivel lefedve, majd még 10 percet szabadon.
1 zsemle szénhidráttartalma: 25,42 gramm.
|